zapsa

 nakupi-iz-srca

 

Koledar dogodkov

May 2018
S M T W T F S
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

DZZŽLJ E - NOVICE

Prijava na e-novice
* obvezen vnos
Cepljenje živali
There are no translations available.

 

Cepljenje je preventivni poseg, s katerim žival zaščitimo pred določeno boleznijo. Edino predpisano cepljenje v Sloveniji je za pse proti steklini, vsa ostala so prostovoljna. Cepljenje proti steklini je obvezno tudi za mačke in bele dihurje, v primeru, da želite z živaljo potovati v tujino ali če se želite z njo udeležiti lepotnega oz. kakšnega drugega tekmovanja (organizator lahko zahteva tudi druga cepljenja). Vsekakor pa so (seveda upoštevaje način življenja in zdravstveno stanje živali) priporočljiva tudi druga cepljenja.

 

Žival cepimo, ko je povsem zdrava! Cepljenje v času bolezni bi lahko živali hudo škodovalo. Če imamo žival z resnimi zdravstvenimi težavami ali tako, ki alergično reagira na cepivo, se pred cepljenjem posvetujemo z veterinarjem. Pred cepljenjem tudi odpravimo notranje zajedavce.

 


MačkeZanje pri nas obstajajo tri osnovne vrste cepljenja: proti steklini, proti kužnim boleznim (mačja kuga – panleukopenija, herpes in kalici virus) in proti levkozi. Če vaša mačka živi zunaj ali v stanovanju z možnostjo izhoda ven, vam priporočamo, da jo cepite proti kužnim boleznim in proti levkozi. Če pa živite na območju, kjer vaša mačka lahko pride v stik s steklimi divjimi živalmi, se vsekakor odločite tudi za cepljenje proti steklini. Če vaša mačka živi le v stanovanju in ne prihaja v stik z drugimi mačkami, zadostuje cepljenje proti kužnim boleznim. To cepljenje je potrebno kljub izolaciji mačke od drugih mačk, saj lahko viruse prenesete do vaše ljubljenke povsem nevede, na oblačilih ali predmetih, ki jih prinesete od drugod. Prvo cepljenje proti kužnim boleznim se izvede, ko žival dopolni 8 - 10 tednov, nato pa v razmiku štirih tednov še dvakrat. Dalje se cepljenje ponovi čez eno leto, nato pa čez eno do tri leta, odvisno od tega, kje mačka živi (vzrejališče, več mačk v stanovanju, izhodi ven, razstavne živali…).

 

Proti steklini se prvič cepi le enkrat, prav tako mladička. Cepljenje ponovimo po enem letu naprej pa po navodilih proizvajalca cepiva.

 

Levkozo se na začetku cepi dvakrat z enim mesecem razmika, ravno tako pri mladičkih. Cepljenje se nato ponovi čez eno leto, nato pa obnavlja na 2-3 leta.

 

 

Preberite tudi:

Resnice o mačjih boleznih

 

 

Psi

 

Zanje poznamo dve osnovni vrsti cepljenja: proti steklini in proti kužnim boleznim.

 

V Sloveniji je cepljenje proti steklini obvezno za vse pse, starejše od treh mesecev, ki ga je potrebno obnavljati letno prva 3 leta pasjega življenja, nato pa vsako drugo ali tretje leto oz. po navodilu proizvajalca določenega cepiva. POMEMBNO! Datuma cepljenja proti steklini ne smemo zamuditi niti za en dan, lahko pa se izvede pred predvidenim datumom.

 

Obstajajo pa tudi zaščitna cepljenja, ki ščitijo psa pred najpogostejšimi kužnimi boleznimi (kužni kašelj, parvoviroza, pasja kuga, leptospiroza in kužno vnetje jeter). Mladiča se prvič cepi med 6. in 8. tednom starosti, nato se cepljenje ponovi še 2x  v intervalu 3–4 tedne. Odgovorni rejci običajno poskrbijo, da so mladiči iz njihove vzreje pred odhodom v nov dom že vsaj enkrat cepljeni proti kužnim boleznim. Tovrstno cepljenje ni obvezno, je pa izjemno priporočljivo zaradi varovanja zdravja vašega štirinožca in tudi vašega zdravja (za leptospirozo lahko zbolijo tudi ljudje).Cepljenje je način, kako uspešno preprečimo, da bi se naša žival okužila s katero od hudih nalezljivih bolezni, ki se večinoma končajo s poginom. Redno cepljenje živali je tako pokazatelj resnosti in odgovornosti lastnika. Je gotovo čustveno in finančno ugodnejša možnost kot zahtevna in draga zdravljenja, ki so večinoma neuspešna in žival kljub vsemu trudu pogine.

 

 

 

Sara Ogrin in Nuša Schumet, dr. vet. med.

Pregledano in dopolnjeno februar 2018

 

 
SlovenščinaEnglish (United Kingdom)

4% od nakupa za DZZŽ LJ

Zoohit_logo
      

Kontakt

DZZŽ LJ
p.p. 4733
1001 Ljubljana

041 751 722

info@dzzz.si
TRR: 05100 8010655733

bull