zapsa

 nakupi-iz-srca

 

Koledar dogodkov

May 2018
S M T W T F S
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

DZZŽLJ E - NOVICE

Prijava na e-novice
* obvezen vnos
Recite NE krznu, podpišite peticijo
Tuesday, 28 February 2012 22:12
There are no translations available.

25. februarja 2012 smo se ob sončnem sobotnem dopoldnevu na Kongresnem trgu v Ljubljani zbrali posamezniki in društva, in sicer na miroljubnem shodu »Za Slovenijo brez krzna!«. Okoli 100 nas je zakorakalo po ljubljanskih ulicah, kjer smo z vzkliki: Za Slovenijo brez krzna!, Krzno boli!, Krzno je kruto! ter deljenjem informativnih letakov želeli usmeriti pozornost Ljubljančanov in celotne Slovenije na grozljivo in nepotrebno trpljenje živali v krznarski industriji, saj krzno v sodobnem svetu res ne bi smelo več imeti svojega prostora.

 

shod-krzno-9
Za Slovenijo brez krzna. (Foto: Nuša Miklavec)

 

Krznarska industrija vzame veliko življenj ...

... vsako leto je več kot 75 milijonov živali ubitih za potrebe krznarske industrije in v to število sploh niso všteti zajci, ki naj bi jih po zadnjih podatkih ubili prek 180 milijonov na leto! Pogoji, v katerih živijo živali na krznarskih farmah, predstavljajo višek njihove zlorabe, saj so živali nastanjene v občutno premajhnih kletkah, ki niso zavarovane pred mrazom in vetrom (temu so celo izpostavljene, da razvijejo gostejši kožuh), hranjene so skozi jeklene žice, saj jim hrano v obliki večjega kosa goste paste odložijo na vrh kletke, samicam odvzamejo mladiče, ko so le-ti še povsem majhni in nujno potrebujejo zavetje svoje mame. Vrhunec zlorabe nad nemočnimi živalmi pa predstavljajo grozljivi postopki usmrtitve, pri katerih skrbno pazijo, da ne uničijo živalskega kožuha, zato so standardni postopki usmrtitve: lomljenje vratov, smrt z elektrošoki, pri katerih je ena izmed elektrod potisnjena v ustno, druga v vaginalno ali analno odprtino, vbrizgavanje toksičnih snovi (npr. cianida) v srce in zadušitev s plinom.


Krzno ni eko

V zadnjih letih je vse pogosteje slišati, da naj bi bilo krzno ekološko, kar seveda ni res. Pravo krzno ni ekološko, saj se pri njegovi pridelavi uporablja človeku in okolju škodljive kemikalije, njegova proizvodnja pa zahteva 20-krat več energije kot proizvodnja sintetičnih materialov. Po zadnjih podatkih raziskave, ki jo je izvedlo društvo Humane Society of the United States (HSUS) iz ZDA, proizvede samo v ZDA industrija s krznom ameriških minkov skoraj 1000 ton fosforja na leto. Prekomerna raven dušika in fosforja je največji onesnaževalec voda v ZDA.


Prepoved krzna v Evropi

Določene države se z mnenjem krznarskih farm, ko te trdijo, da lahko zagotovijo živalim ustrezne življenjske razmere in da je ubijanje živali za krzno sprejemljivo, očitno ne strinjajo. Avstrija je popolno prepoved krznarskih farm sprejela leta 2004, Hrvaška leta 2007 (teče desetletni prilagoditveni rok), Anglija in Wales sta krznarske farme zakonsko prepovedala leta 2000. Kmalu sta jima sledili Severna Irska in Škotska. Nizozemska je leta 1995 sprejela prepoved lisičjih farm in leta 1997 prepoved činčiljih farm. Zgovoren je podatek Švice, ki krznarskih farm sicer ni prepovedala, določila pa je minimalne pogoje za tako rejene živali (največja dovoljena gostota osebkov, velikost kletke, način usmrtitve živali, število kvalificiranih oseb ipd.) in s tem dosegla, da se je krznarska industrija umaknila iz države, saj tem pogojem ni mogla zadostiti oziroma kriteriji niso bili več ekonomsko sprejemljivi. S tem je Švica jasno pokazala, da je na krznarskih farmah nemogoče ustvariti ustrezne razmere za rejo kožuharjev. Zakaj Slovenija ne sledi etično-moralnim smernicam Evrope?

shod-krzno-4
(Foto: Nuša Miklavec)

 

Vaš glas šteje!

Če vam ni vseeno za nedolžne žrtve krznarske industrije,
če ste za prepoved reje živali za krzno na območju Republike Slovenije,
če vam ni vseeno za onesnaževanje okolja, ki ga povzroča krznarska industrija,
če vam ni vseeno za zdravje ljudi, ki delajo v krznarski industriji,
če vam kot potrošnikom ni vseeno, kaj kupujete:

 

shod-krzno-8
Izobraževalne letake so nekateri odklonili, drugi pa z zanimanjem prebrali. (Foto: Nuša Miklavec)

 

podpišite PETICIJO ZA SLOVENIJO BREZ KRZNA.


Diana Vlahinič

 

 

Preberite tudi: Pobijanje živali v imenu modne industrije in prestiža, Za Slovenijo brez krzna

 
SlovenščinaEnglish (United Kingdom)

4% od nakupa za DZZŽ LJ

Zoohit_logo
      

Kontakt

DZZŽ LJ
p.p. 4733
1001 Ljubljana

041 751 722

info@dzzz.si
TRR: 05100 8010655733

bull