zapsa

 nakupi-iz-srca

 

Koledar dogodkov

May 2018
S M T W T F S
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

DZZŽLJ E - NOVICE

Prijava na e-novice
* obvezen vnos
Za tiste, ki skrbite za prostoživeče mačke
There are no translations available.

To, da mačke le hranite in zanje ne poskrbite celostno, ni dovolj. Pravzaprav s tem delate tudi neke vrste škodo, saj s hrano omogočite, da se skoti več mladičev in da jih več preživi. Povečano število mačk pa prej ali slej koga zmoti in se odloči za razne nelegalne načine ''odstranjevanja'' mačk. Če vam je resnično do teh živali, poskrbite za sterilizacijo in kastracijo!

Vsaka občina bi po zakonu morala urediti sodelovanje z zavetiščem za zapuščene živali. Za zapuščene mačke je ena od predvidenih rešitev brezplačna sterilizacija in kastracija v zavetišču in izpustitev nazaj v okolje. Če skrbite za prostoživeče mačke, se obrnite na svojo občino in naj vas usmerijo na pristojno zavetišče. Sterilizirane in kastrirane bodo ''vaše'' mačje sirote nekoliko manj izpostavljene nevarnostim življenja na cesti.

 

 

prostozivece_macke_034
Sterilizirane in kastrirane zunanje mačke so bolj zdrave in zadovoljne. (Foto: Petra Mohar)

 

Kot sami dobro veste, so te mačke izredno nezaupljive in se velikokrat pokažejo le vam, ki jih hranite. Zato ste ravno vi tisti, ki tem mačkam lahko pomagate. Do osebja zavetišča ali drugih oseb bodo mačke veliko bolj zadržane kot do vas. V nadaljevanju najdete tudi nekaj nasvetov, kako najlažje ujamete prostoživeče mačke. V zavetiščih pa vam običajno lahko posodijo tudi posebno kletko (živolovko), s katero je tako lovljenje najlažje.

 

 

prostozivece_macke_031
Zunanje mačke se neznanih ljudi običajno izogibajo. (Foto: Petra Mohar)

 

Ko bodo sosedje videli, da ''vaše'' sterilizirane in kastrirane varovanke kar sijejo od zdravja in da njihovo število ne narašča, bodo zagotovo pokazali nekaj več razumevanja zanje. (Samice, ki dvakrat letno kotijo in so izpostavljene vsem mogočim nevarnostim, pač ne morejo sijati od zdravja!)

 

Nekaj nasvetov, ki so vam lahko v pomoč pri lovu prostoživečih muc

Še enkrat naj poudarimo, da so prostoživeče mačke po zakonu last občine v kateri se nahajajo, zato se je za lov in nato nadaljno skrb (sterilizacija, kastracija, možni testi, cepljenja ipd.) nujno potrebno dogovoriti s pristojnim zavetiščem. Če ne veste na katero zavetišče se morate obrniti, pokličite na vašo občino in tam vam bodo povedali s kom imajo podpisano pogodbo.

 

Kako ujeti prostoživečo mačko

Potrebno je načrtovanje odlova

Kaj pa, če bi mačko kar zgrabil/a in jo potem na hitro dal/a v transporter?

Okrevanje po posegu

 

 
SlovenščinaEnglish (United Kingdom)

4% od nakupa za DZZŽ LJ

Zoohit_logo
      

Kontakt

DZZŽ LJ
p.p. 4733
1001 Ljubljana

041 751 722

info@dzzz.si
TRR: 05100 8010655733

bull