zapsa

 nakupi-iz-srca

 

Koledar dogodkov

November 2018
N P T S Č P S
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1

DZZŽLJ E - NOVICE

Prijavite se na e-novice
DRUŠTVA ZA ZAŠČITO ŽIVALI LJUBLJANA
na povezavi: KLIK
BIVŠA ZAVETIŠČARKA POMAGA ŽIVALIM
Ponedeljek, 20 Oktober 2014 13:33

Psička La si je v naših srcih prislužila prav posebno mesto. Poleg njene očarljivosti in simpatičnosti poseduje edinstveno igrivo energijo, s katero nam že nekaj let pomaga pri rehabilitaciji posebnih primerov pomoči potrebnih živali. Med njimi se nedvomno spomnite našega Fogija in muce Lune.

Odločili smo se, da psički La izkažemo svojo hvaležnost s posebnim priznanjem, ki označuje pomembnost njenega dela za pomoč živalim.

 

cool-to-be-kind_certifikat_La

 

Življenje v zavetišču

Psičko La (s polnim zavetiškim imenom Liza-Asta) sem spoznala nekega pomladnega dne leta 2008 v Zavetišču Horjul, kamor je prišla opazno breja, stara še ne eno leto. Po sterilizaciji se je pubertetnica sprostila in pokazala svojo živahno naravo v medvedkasti preobleki. Ta ji je kmalu prinesla posvojitelja in tako je že v maju 2008 punca odkorakala v svoj čisto pravi dom.

 

 

IMG_0343_la
La v Zavetišču Horjul, maj 2008 (Foto: Petra Mohar)

 

 

IMG_0341_la
Simpatična punca je takoj ogrela srca vseh oskrbnikov. (Foto: Petra Mohar)

 

 

Pomoč drugim živalim

La je dobila dom pri mojem dobrem prijatelju, kar je pomenilo, da sem jo pogosto srečevala. Kmalu sem ugotovila, kako enostavno se medvedkasta pubertetnica prilagaja različnim situacijam, vendar je preteklo kar nekaj vode, preden sem to njeno sposobnost uporabila za nekaj izjemno dobrega.

 

 

25052008137
La na svojem dvorišču. (Foto:Petra Mohar)

 

 

25052008132
Moje srečanje z La v novem domu. (Foto: arhiv DZZŽ LJ)

 

 

Z nekaj preprostega treninga in predpriprav sva najprej začeli obiskovati vrtce, kjer sva otroke učili o odgovornem skrbništvu ter o potrebah psov in drugih živali. Ker je La v tem očitno uživala, sem se odločila, da bom njeno pripravljenost in delovno vnemo izkoristila. Vpisali sva se v pasjo šolo, kjer sem lahko opazovala njeno interakcijo z drugimi psi različnih karakterjev in njene odzive na težavne situacije. Tečaj sva uspešno zaključili.

 

 

skd_krim_psicka_La
Potrdilo o uspešno opravljeni pasji šoli.

 

 

la_v_soli_s_psi
La med drugimi psi. (Foto:Petra Mohar)

 

 

Vpisali sva se tudi v društvo, ki izvaja terapije s pomočjo psov. La je uspešno prestala test primernosti za psa terapevta, jaz pa ustrezna usposabljanja. Vendar La v vlogi psa terapevta ni uživala. Tako delo je bilo zanjo zelo stresno, zame pa tudi, zato sva to aktivnost kmalu opustili.

 

 

 

TP_psicka_La
Potrdilo o usposabljanju za terapevtski par.

 

 

Fogi in Luna

Ko je Fogi prišel v oskrbo Društva za zaščito živali Ljubljana, je bil praktično nepopisan list. Novo življenje je spoznaval korak za korakom – dobesedno: pesek, ki ga je bil vajen, sta zamenjala asfalt in trava, kmalu pa tudi sneg, kar je Fogija dodobra zmedlo. Prav tako je potreboval nekaj časa, da se je privadil hoji po stopnicah in stanovanjskih ploščicah. Ovratnica in povodec sta mu bila tuja, nad ljudmi in psi pa je bil naravnost navdušen, kar je pokazal z energičnim skakanjem. Prvi sprehodi zato niso bili enostavni. Tukaj se je izkazala La – potrpežljivo je prenašala Fogijevo nevljudnost in norčavost ter ga s svojim vzorom vzgajala v prijetnega pasjega meščana. Z njeno pomočjo je Fogi hitro napredoval v čudovitega pasjega spremljevalca.

 

 

DSCN0729_1
Psički La tudi vljudno obnašanje v lokalu ali restavraciji ni tuje. (Foto:Petra Mohar)

 

 

Ko je muca Luna v oskrbi našega društva s sebe odvrgla breme, ki ji ga je naložilo življenje, je začela uživati in se popolnoma sprostila. Ni bila več neprestano v krču in na preži, začela se je igrati, kmalu je poskrbela za redno dnevno dozo norenja po stanovanju in odkrivanja vedno novih stvari. Del tega je bila tudi interakcija z drugimi živalmi, ki jo je prej utesnjevala. Igrivost in nežnost psičke La sta poskrbeli, da se je Luna v pasji družbi sprostila, postala bolj zaupljiva in bila kmalu pripravljena na spoznavanje drugih živali.

 

Pomoč v šolah

Na malo drugačen način La pomaga živalim tudi z obiskovanjem šol. Tam namreč skupaj učiva otroke spoštljivega odnosa do živali, njihovih potreb in naše odgovornosti do njih. Učiva jih za lepšo prihodnost vseh živali.

 

 

La_v_solah
Med obiski šol vedno poskrbimo, da se La dobro počuti. (Foto: Maša C. Kastelic)

 

 

Nove naloge

Kuža Diego ima za seboj precej burno življenje, čeprav je star šele leto in pol. Zaradi napačne socializacije in neprestanih menjavanj začasnih domov ima nekaj težav, ki omejujejo njegovo primernost za posvojitev. S programom rehabilitacije smo že pričeli in velik del le-te bo predstavljalo delo s psičko La.


Zahvala

Psički La zahvala ne pomeni prav veliko. Njej je pomembno, da se pri aktivnostih zabava, da spoštujemo njene želje in da dobi dovolj priboljškov za pridno opravljanje svojega dela. Priznanje je bolj kot ne opomnik nam – da živali ne obstajajo zato, da nam služijo, pač pa si nesebično z nami delijo svet. Čas je, da se tega začnemo zavedati in tako tudi ravnati.

 

Našo psičko La lahko pri njenem delu podprete tudi z nakupom zapestnic "Cool to be kind" in pomagate širiti sporočilo. Sporočilo je enostavno: »Kul je biti prijazen do živali«.Petra Mohar

 

 
SlovenščinaEnglish (United Kingdom)

4% od nakupa za DZZŽ LJ

Zoohit_logo
      

Kontakt

DZZŽ LJ
p.p. 4733
1001 Ljubljana

041 751 722

info@dzzz.si
TRR: 05100 8010655733

bull

 DOHODNINA