zapsa

 nakupi-iz-srca

 

Koledar dogodkov

Januar 2019
N P T S Č P S
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

DZZŽLJ E - NOVICE

Prijavite se na e-novice
DRUŠTVA ZA ZAŠČITO ŽIVALI LJUBLJANA
na povezavi: KLIK
BUAV razkriva kruta testiranja na univerzi
Sobota, 20 April 2013 10:09

Nova raziskava združenja BUAV je razkrila grozljivo mučenje in zlorabo živali na eni izmed angleških univerz.

 

buav_03
Miš po presaditvi ledvic. (Vir: arhiv BUAV)

 

Posnetki BUAV-a so del 7-mesečne raziskave, ki jo je opravil raziskovalec omenjene organizacije na enem izmed najboljših angleških kolidžev Imperial College. Sestavil je katalog, ki priča o pomanjkljivostih oskrbe in zlorabi živali, ki je presegla dovoljeno mejo. Izsledki so pokazali kršitve in pomanjkanje znanja na področju podeljevanja licenc projektom, premajhno doziranje anestetikov in protibolečinskih zdravil, nesposobnost, zanemarjanje in uporabo zelo neprimernih metod pri ubijanju živali.

 

 

Presaditve ledvic in invazivne operacije glave

Raziskave na kolidžu so vključevale miši in podgane, ki so jim bile zadane hude poškodbe organov in so bile kirurško pohabljenje; izvajali so presaditve ledvic in invazivne operacije glave, med katerimi so mišim vsadili cevke, da so jim lahko vbrizgali snovi neposredno v možgane. Živali so zvezali, medtem ko so jim po grlu večkrat spustili dolgo cevko in snovi vbrizgali neposredno v želodec, ostale pa so prisilili, da so tekle na tekočem traku, dokler se niso izčrpale, da bi se izognili električnim šokom.

 

Številni primeri pričajo o znatnem trpljenju živali. Mnoge od njih so trpele zaradi poškodb glave in trebušne votline, driske, otopelosti in podhladitve, 40 % izgube teže ter številnih drugih resnih simptomov. Veliko živali je umrlo med ali po operaciji, ostale pa je bilo treba usmrtiti zaradi velikega trpljenja. Živali so ubili na različne načine: zastrupitev z  ogljikovim dioksidom v plinskih celicah, zlom vratu in obglavljanje živih živali na giljotini.

 

buav_01
Miš po operaciji glave. (Vir: arhiv BUAV)

 

 

Raziskava je kot ključne probleme izpostavila sledeče:

•    Podcenjevanje stopnje trpljenja pri podeljevanju licenc projektom. Eksperimentalni protokol je bil ocenjen kot zmeren, kljub temu da je bilo jasno, da bodo živali umrle in bi moral biti zaradi škodljivih posledic ocenjen kot znaten. Eden izmed projektov je vključeval presaditev ledvice, znaten poseg po vseh standardih. Nekaterim podganam so z operacijo trebušne votline odstranili obe ledvici in so nato živele le z eno (presajeno) ledvico.

Slab nadzor nad stanjem živali, ki je vodilo v trpljenje živali in kršitev humanih končnih točk (točka, kjer se mora trpljenje ustaviti). V enem primeru, ko so bile miši v zelo slabem stanju, je eden izmed tehnikov izjavil: "Vse se mi gnusi. Uboge miši." in "Če bi bili prisotni državni organi, bi bili v škripcih, če bi videli te miši."

Slabo poznavanje skrajnih meja trpljenja in humanih končnih točk skladno z licenco za posamezen projekt. Večina raziskovalcev sploh ne pozna omejitev trpljenja na njihovih licencah, kar pomeni, da so živali pogosto izpostavljene hujši bolečini in trpljenju, kot je to dovoljeno.

Slaba uporaba metod za usmrtitev živali, kar vodi v njihovo nepotrebno trpljenje. Obenem kontroverzna uporaba giljotine za namene obglavljanja živih živali.

Slabi kirurški in ostali postopki, ki vodijo v trpljenje živali in njihovo smrt. Eden izmed raziskovalcev je izrazil skrb glede sodelavca, ki je delal številne napake.

Nenadzorovani raziskovalci z malo izkušnjami, ki uspavajo živali in izvajajo operacije na živalih. Eden izmed raziskovalcev, ki je uspaval žival, da bi znova prerezal kirurško rano, je priznal, da tega še ni počel in da je prišel v oddelek en dan prej.

Premajhno doziranje anestetikov in analgetikov. V številnih primerih se je zdelo, da živali niso prejele zadosti anestezije zaradi nezadostnega nadzora nad živaljo, zaradi uporabe neprimerne anestezije ali namerno, da živali ne bi izgubili med operacijo. Eden izmed raziskovalcev, ki v petek popoldan ni želel čakati predolgo, da bi si podgana opomogla od operacije, se je odločil, da ji bo dal ravno zadosti anestetika, da ne bo spala predolgo in da ne bo čutila preveč bolečine. Poleg tega so v vseh prostorih predvajali glasno glasbo, ki je še povečala trpljenje živali. Glasbo so predvajali tudi med operacijo, medtem okrevanjem živali in med postopkom njihove usmrtitve.

 

buav_02
Vbrizgavanje testnih snovi v želodec. (Vir: arhiv BUAV)

 

 

BUAV za neodvisno raziskavo

Tamkajšnja vlada in raziskovalna panoga zatrjujeta, da ima VB najstrožje varnostne standarde na svetu za živali v laboratorijih, vendar so raziskave na živalih zavite v skrivnost in nepregledne. Izvršna direktorica organizacije BUAV, Michelle Thew, je dejala, da navkljub trditvam angleške vlade in raziskovalnih institucij, da ima VB enega izmed najboljših regulatornih sistemov na svetu, raziskava kaže, da je realnost živali povsem drugačna. "Standardi na eni izmed vodilnih angleških univerz so bili slabi, kršene so bile regulatorne ureditve, poleg tega pa so tudi državni organi zatajili pri podeljevanju licenc in izvrševanju le-teh."

 

Ta preiskava je sprožila številna pereča vprašanja o raziskavah na živalih v VB. BUAV tako poziva vlado k razveljavitvi dovoljenja o ustanovitvi za omenjeni kolidž in k sprožitvi raziskave, ki bo popolnoma neodvisna od državnih organov in bo raziskala omenjene težave.Film o raziskavi najdete TU (opozorilo: film vsebuje posnetke trpljenja živali, ki vas lahko vznemirijo). Spletna stran raziskave je TU.

 

 

Prevod: Urša Zupan; vir: BUAV

 

 
SlovenščinaEnglish (United Kingdom)

4% od nakupa za DZZŽ LJ

Zoohit_logo
      

Kontakt

DZZŽ LJ
p.p. 4733
1001 Ljubljana

041 751 722

info@dzzz.si
TRR: 05100 8010655733

bull

 DOHODNINA