zapsa

 nakupi-iz-srca

 

Koledar dogodkov

Januar 2019
N P T S Č P S
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

DZZŽLJ E - NOVICE

Prijavite se na e-novice
DRUŠTVA ZA ZAŠČITO ŽIVALI LJUBLJANA
na povezavi: KLIK
Delavnice Otrok in pes v ljubljanskih vrtcih
Sreda, 29 Marec 2017 22:12

Pomlad v našem društvu mineva v znamenju izobraževanja. Letos še toliko bolj, saj v ljubljanskih vrtcih izvajamo delavnice Otrok in pes. Z najmlajšimi se pogovarjamo o pravilnem pristopu do psov. Učijo se razumeti pasjo telesno govorico, na ta način pa želimo povečati varnost interakcij med otrokom in psom.

 

slika1-otrok-in-pes
Otroci spoznavajo pasjo telesno govorico in se naučijo, kako vzpostaviti stik s psom na način, ki bo prijeten za oba. (Vir: arhiv DZZŽ LJ)

 

 

Ste vedeli, da se največ pasjih ugrizov zgodi v domačem okolju, in da so otroci med najpogostejšimi žrtvami? Čeprav ljudje pogosto pravijo, da je pes ugriznil povsem nepričakovano, psi običajno pokažejo vrsto znakov – miritvenih signalov – preden pridejo do točke, ko jim v zanje izredno neprijetni in ogrožujoči situaciji ne preostane drugega od ugriza. Posebej otroci, ki so v svoji živahnosti nepredvidljivi, še ne morejo imeti razvitega občutka za nežen dotik in še ne razumejo pasje potrebe po osebnem prostoru, so za pse pogosto resen vir stresa. Pomembno je, da znamo odrasli in otroci prepoznati miritvene signale, saj bodo tako interakcije med otrokom in psom bolj sproščene, prijetne in varne – za oba.

 

 

slika2-otrok-in-pes
Novo znanje lahko v praksi preizkusijo tudi vzgojiteljice. (Vir: arhiv DZZŽ LJ)

 

 

Na delavnicah Otrok in pes si pomagamo s slikovnim gradivom, z nami pa sta tudi dva plišasta pomočnika. Otroci se naučijo, kako pravilno pristopiti k psu (no, pravzaprav se naučijo, da bo pes, če si to želi, pristopil k njim), kakšen dotik je običajno prijeten in kakšen ne, da se nad psom ne sklanjamo in podobno. Zelo pomembno je tudi prepoznavanje pasje telesne govorice, ki sporoča, ali je pes sproščen ali ne. Naučijo se opazovati dele pasjega telesa, ki nam povedo, kako se pes počuti.

 

 

Odziv ljubljanskih vrtcev na ponujeni program nas je pozitivno presenetil. To pomlad imamo v načrtu izvedbo več kot 20 delavnic, načrtujemo pa tudi že jesenske termine. Še bolj nas veseli, da so se otroci, njihovi starši in vzgojitelji zelo izkazali z zbiranjem hrane in opreme za nikogaršnje živali. Njihove dosedanje prispevke smo predali Zavetišču Horjul in Zavodu SVSP.

 

 

 

slika3-otrok-in-pes
Otroci, njihovi starši in osebje vrtca zbirajo tudi hrano in opremo za nikogaršnje živali. Hvala (Vir: arhiv DZZŽ LJ)!

 

 

 

Kako lahko pomagate?


Delavnice so za vrtce brezplačne in niso zunanje financirane, zato bomo v Društvu za zaščito živali Ljubljana izredno veseli vsakršne pomoči pri pokrivanju stroškov prevoza in učnih gradiv. V prihodnje želimo delavnice tudi nadgradit in razširiti, pri čemer bo vaša pomoč odigrala ključno vlogo.

 

 

Če želite podpreti projekt, lahko to storite z donacijo na TRR 05100 - 8010655733 (Abanka Vipa d.d.) s pripisom OTROK IN PES.

 


Donirate lahko tudi s pomočjo PayPal-a. Gumb najdete v desnem stolpcu spletne strani.

 
SlovenščinaEnglish (United Kingdom)

4% od nakupa za DZZŽ LJ

Zoohit_logo
      

Kontakt

DZZŽ LJ
p.p. 4733
1001 Ljubljana

041 751 722

info@dzzz.si
TRR: 05100 8010655733

bull

 DOHODNINA