zapsa

 nakupi-iz-srca

 

Koledar dogodkov

Januar 2019
N P T S Č P S
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

DZZŽLJ E - NOVICE

Prijavite se na e-novice
DRUŠTVA ZA ZAŠČITO ŽIVALI LJUBLJANA
na povezavi: KLIK
Delo za dobrobit živali je delo z ljudmi
Nedelja, 04 December 2011 20:45

Ob 5. decembru, svetovnem dnevu prostovoljstva, in v duhu iztekajočega se evropskega leta prostovoljstva želimo z vami deliti nekaj misli o prostovoljskem udejstvovanju na področju zaščite živali.

 

 

papir-1
Vsako leto dvakrat še posebej napnemo moči ob akcijah zbiranja papirja Pomagajmo naravi in osrečimo živali! (foto: arhiv DZZŽ LJ)

 

 

 

DZZŽ LJ sem se kot podporna članica pridružila zatem, ko sem si z brskanjem po društveni spletni strani in obisku prvega DOBRodelnega ŽURa za Horjulčke uspela ustvariti vtis o tem, v kolikšnem obsegu in na kakšen način poteka prostovoljska iniciativa za dobrobit živali v okviru društva. Takrat sem imela občutek, da o zaščiti živali vem že kar nekaj. Kmalu mi je postalo jasno, da bom mogla, če želim res narediti nekaj dobrega in koristnega za živali, pošteno zavihati rokave. Prostovoljstvo je namreč proces učenja – in prostovoljno delo za dobrobit živali ni nobena izjema.

 

 

Rešimo nebogljene živalice!

Ker si same ne morejo pomagati. Ker trpijo. Ker so nedolžne. Ker je to plemenito. Na tak način po navadi razmišljamo, ko nas vleče v živalovarstvene vode. Naš namen je dober, žene nas želja pomagati, a vseeno se pogosto zgodi, da se nam nekje na tej poti zalomi. Zakaj?

 

 

Zgrešene predstave o tem, kaj pomeni zaščita živali

Kljub številnim romantičnim predstavam, ki se jih radi oklepamo, ko pomislimo na skrb za živali, se moramo zavedati, da je zaščita živali področje, ki ga ureja temu namenjena zakonodaja (ne spreglej: Zakon o zaščiti živali in Pravilnik o zaščiti hišnih živali). Zaščita živali je - predvsem zato, ker jo lahko vsak razume malce drugače - postala naša zakonska dolžnost. Zakonodaja nam narekuje, katere minimalne pogoje moramo upoštevati, ko skrbimo za žival, in kaj moramo storiti, če vemo za zanemarjanje ali mučenje živali. Zaščita živali NI nepremišljeno reševanje živali s cest brez sodelovanja z zavetišči, nameščanje živali prek svojih zmožnosti ali blatenje pristojnih institucij namesto čim bolj konstruktivnega reševanja problemov. Zaščita živali JE predvsem (samo)informiranje in (samo)izobraževanje ter trezno ukrepanje, ki upošteva zakonski okvir. Seveda ne gre brez tega, da delamo s srcem. Žal pa za dolgoročno dobro živali zgolj ljubezen ni dovolj.

 

 

Ne zase – zanje!

Če vas na prvi pogled zbirokratizirana prva točka ni odvrnila od prostovoljskega angažmaja za dobrobit živali, je pred vami druga preizkušnja. Poskusite čim bolj iskreno odgovoriti na vprašanje, kakšen je vaš cilj in katere vrednote vas ženejo. Prostovoljstvo – na področju zaščite živali in drugod – je namreč postalo prestiž. Prostovoljci pridobivajo na ugledu in pozitivni (samo)podobi ter si na ta način odpirajo nova vrata. S tem ni nič narobe – dokler nismo prostovoljci zgolj in samo zaradi statusa samega. Preden si na pleča nakopljete zahteven projekt, o katerem niste prepričani, ali ga boste zares zmogli, se torej iskreno vprašajte, ali je pri vas na prvem mestu še vedno zaščita živali – ali je prvotno motivacijo morda zasenčilo kaj drugega. Prostovoljstvo na področju zaščite živali primarno pomeni odgovornost, ne samopromocije.

 

 

Ni vse za vsakogar

Za dobrobit živali in zase boste naredili nekaj dobrega le, če boste povsem iskreni predvsem do sebe. Če ste še vedno trdno prepričani, da se v prostovoljske vode podajate zanje, se pozanimajte, kako lahko pomagate. Z nabiranjem donatorjev? Z nudenjem prevoza? Z informiranjem mimoidočih na društveni stojnici? S fotografiranjem, z ročnimi deli, organizacijo dobrodelnih dogodkov? Vsako društvo na področju zaščite živali ima svoje poslanstvo, aktivnosti, dinamiko in pravila. Preden se pridružite kateremu izmed njih in se vržete v delo, se dodobra seznanite z njihovim delovanjem in presodite, kje boste lahko v največji meri izkoristili svoj potencial v korist živali.

 

 

Ne obupajte ...

… če niste vešči spletne komunikacije ali če ne poznate prostega časa. Če je vaš cilj jasen, lahko veliko storite že s podpornim članstvom in širjenjem koristnih informacij med svojimi bližnjimi. Zapomnite si: manj je več. Z majhnimi koraki, na videz nepomembnimi spremembami v vsakdanu lahko sprožite velikanske premike na bolje. Ne pozabite: navsezadnje se vse začne in konča pri vaših ciljih in prioritetah.

 

 

Zakaj tak naslov?

Pod okriljem društev za zaščito živali poteka na tem področju organizirano prostovoljstvo, kar pomeni, da najaktivnejši in najbolj izkušeni prostovoljci skrbijo za organiziran prenos znanj na novopečene prostovoljce. V društvih je v najboljših primerih zelo aktivnih največ deset prostovoljcev, število novih članov pa se povečuje iz meseca v mesec. Iz tega izhaja, da najbolj aktivni večino svojega (prostega) časa in energije usmerjajo prav v delo z ljudmi – z novimi prostovoljci, ki imajo različno predznanje, pričakovanja in cilje. Če ste se odločili za prostovoljstvo, vedite, da nekdo, ki je ravno tako prostovoljec, namenja svoj prosti čas pravzaprav vam. Najmanj, kar lahko zato storite, je, da k prostovoljstvu pristopate odgovorno, iskreno in čim bolj samoiniciativno, pri čemer se zavedajte, da z vsakim svojim dejanjem vplivate na ime društva v javnosti.

 


Kako poteka prostovoljsko delo v DZZŽ LJ?

Društvo za zaščito živali Ljubljana ima kar nekaj aktivnih prostovoljcev, zato lahko skupaj izpeljemo lepo število projektov: od organizacije dogodkov in akcij do dela na terenu. Prostovoljci DZZŽ LJ lahko sodelujejo pri enem ali več področjih dela – vse je odvisno od njihovih želja, znanja in časovnih zmožnosti.

 

 

papir-3
Veliko prostovoljcev in aktivnih članov pomaga ravno na akcijah zbiranja papirja. (foto: DZZŽ LJ)

 

 

Nekaj značilnosti dela v DZZŽ LJ:

  • Prostovoljci lahko pomagajo na različnih področjih dela: delo lahko poteka na terenu ali iz domačega naslanjača.
  • Naša komunikacija poteka večinoma prek spleta, saj to – tako časovno kot finančno – ustreza večini prostovoljcev in nam omogoča, da ohranimo čim bolj širok obseg dela.

  • Društvo pri svojem delu upošteva smernice in določila Etičnega kodeksa organiziranega prostovoljstva in Zakona o prostovoljstvu, pri čemer želimo zaradi pogostih vprašanj o tem, zakaj nimamo članskih izkaznic, izpostaviti, da je bilo v preteklosti društveno ime že zlorabljeno s strani prostovoljcev in ne želimo, da se situacija ponovi.

  • Ker je eno naših glavnih poslanstev informiranje in izobraževanje, želimo, da so prostovoljci DZZŽ LJ seznanjeni s področjem, na katerem se prostovoljsko udejstvujejo. Od njih pričakujemo, da bodo nadgrajevali svoje znanje s prebiranjem koristnih vsebin na spletni strani društva. Letos smo v ta namen v Knjižnici Otona Župančiča organizirali tudi cikel šestih tematskih predavanj s področja zaščite živali. Pomemben uspeh na področju informiranja in izobraževanja je bila tudi razstava Ti, žival – ti, človek o človekovem odnosu do živali, ki jo je pripravilo šest društev za zaščito živali v sodelovanju z NUK-om. Razstava bo potujoča, zato ogled toplo priporočamo vsem.

 

 

predavanje3-petra
Ker je naše temeljno poslanstvo informiranje in izobraževanje, smo letos v Knjižnici Otona Župančiča v Ljubljani organizirali cikel šestih tematskih predavanj s področja zaščite živali, namenjenih vsem našim prostovoljcem in seveda čim širši javnosti. (foto: arhiv DZZŽ LJ)

 

 

 

prireditve-zur1
Da bi povezali dobrodelnost z zabavo, smo letos že drugo leto zapored organizirali DOBRodelen ŽUR za Horjulčke, kjer so številne plesne skupine in samostojni plesalci pokazali, da jim ni vseeno. (foto: arhiv DZZŽ LJ)

 

 

 

stojnica_dobrodelni_zur
Na informativno-prodajnih stojnicah prostovoljci DZZŽ LJ informiramo in ozaveščamo mimoidoče, zbiramo prostovoljne prispevke za oskrbo zapuščenih živali in prodajamo izdelke iz društvene spletne trgovine Nakupi iz srca. (foto: arhiv DZZŽ LJ)

 

 

Pričujoč prispevek sem napisala po enem letu aktivnejšega udejstvovanja v društvu, in sicer z enim samim namenom: da vse bralce spomnim na to, da je treba k prostovoljskemu delu, četudi ni plačano, pristopati resno in odgovorno ter imeti pred očmi pravi cilj. Navsezadnje gre za prostovoljsko delo zanje.

 

Več o delovanju društva in načinu dela si lahko preberete tudi TU in poslušate radijski intervju z našo prostovoljko Urško TU.

 

 

stojnica-zbiranje_papirja
Tu smo zanje. (foto: arhiv DZZŽ LJ)

 

 

 

Z željo, da nam uspe v novem letu za zapuščene in zanemarjene živali narediti čim več, toplo pozdravljam vse (bodoče) prostovoljce DZZŽ LJ in upam, da se na decembrskem druženju prostovoljcev DZZŽ LJ vidimo v čim večjem številu! :)

 

 

Nuša Miklavec

 
SlovenščinaEnglish (United Kingdom)

4% od nakupa za DZZŽ LJ

Zoohit_logo
      

Kontakt

DZZŽ LJ
p.p. 4733
1001 Ljubljana

041 751 722

info@dzzz.si
TRR: 05100 8010655733

bull

 DOHODNINA