zapsa

 nakupi-iz-srca

 

Koledar dogodkov

Januar 2019
N P T S Č P S
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

DZZŽLJ E - NOVICE

Prijavite se na e-novice
DRUŠTVA ZA ZAŠČITO ŽIVALI LJUBLJANA
na povezavi: KLIK
Kaj se dogaja v zvezi z ljubljanskimi prosto živečimi mačkami?
Ponedeljek, 17 Oktober 2016 20:55

Poleti leta 2015 je bil v Ljubljani sprejet Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o urejanju in čiščenju občinskih cest in javnih zelenih površin, ki med drugim prepoveduje hranjenje prosto živečih živali na javnih površinah v Mestni občini Ljubljana. Na prepoved, ki je zajemala tudi prosto živeče  mačke, smo se odzvali z nestrinjanjem. Skupaj s predstavniki Zavetišča Ljubljana in društva Mačjelovka nas je MOL povabila na sestanek, kjer smo orisali pomembnost hranjenja prosto živečih mačk in zagovarjali uspešnost projektov odlova, sterilizacije oz. kastracije ter vračanja mačk v znano okolje.

 

slika_2
(Vir: arhiv DZZŽ Ljubljana)

 

 

Na sestanku smo dosegli popravek odloka, in sicer, da se iz prepovedi hranjenja na javnih površinah izvzame prosto živeče mačke, ki sodijo v projekt Prosto živeče mačke v Mestni občini Ljubljana. Gre torej za mačke, ki so odlovljene, sterilizirane oz. kastrirane in ustrezno veterinarsko oskrbljene v Zavetišču za zapuščene živali Ljubljana, ter vrnjene v njim znano okolje. Projekt obstaja od oktobra 2007 in menimo, da  je zaradi njega Ljubljana primer dobre prakse na področju prosto živečih mačk. Občina financira kastracije in sterilizacije, zato je število mačk v mestu obvladljivo in je zanje možno skrbeti  tudi na druge  načine, kamor štejemo redno hranjenje.

 

Za hranjenje kolonij mačk skrbijo hranitelji, pri čemer je pomembno, da ravnajo v skladu z navodili zavetišča in hranijo diskretno: pospravijo prazne posodice, ne puščajo hrane na zalogo, hranijo zjutraj ali zvečer in na odmaknjenem mestu. V Ljubljani živi veliko ljubiteljev živali, žal pa tudi veliko prebivalcev, ki mačkam niso naklonjeni. Takšna diskretnost zagotavlja večjo varnost prosto živečih mačk. Najpomembnejše pa je, da so mačke sterilizirane, kastrirane in veterinarsko pregledane, kar izvaja Zavetišče Ljubljana. Na ta način preprečimo širjenje nevarnih bolezni in omejimo rast populacije.

 

Kmalu po sprejetju odloka, med čakanjem na zaželeno spremembo, smo objavili tudi pojasnilo in navodila za hranitelje. Odlok je namreč prepovedal hranjenje zgolj na javnih površinah, ne pa tudi na zasebnih, kot so zasebni vrtovi, zelenice, zasebne površine okrog blokov in podobno.

 

Društvo za zaščito živali Ljubljana trenutno dela na tem, da bi v  protokol projekta Prosto živeče mačke v Mestni občini Ljubljana zapisali tudi, naj se prosto živeče mačke hrani kontinuirano skozi vse leto, ne samo za namene odlova. Hranitelji, ki dolgoročno hranijo skupino mačk, pridobijo njihovo zaupanje, kar je ključno za odlove, hkrati pa lahko opazijo morebitne bolezni in nove mačje prišleke, ki jih je treba odloviti in ustrezno oskrbeti. Poleg tega se mačke hitro navadijo na nov vir hrane, zato so prekinitve hranjenja zanje rizične. Že samo to, da hranitelj odide na dopust, za mačke predstavlja težavo, zato hraniteljem svetujemo, da si v tem primeru poiščejo začasno zamenjavo.

 

Zapisano ne pomeni, da bi moralo Zavetišče Ljubljana zagotoviti hrano ali samo izvajati kontinuirano hranjenje ljubljanskih prosto živečih mačk. Hrano za prosto živeče mačke včasih donirajo hranitelji sami, zbirajo pa jo tudi številna društva na akcijah zbiranja donacij, v trgovskih centrih ipd. Tudi Društvo za zaščito živali Ljubljana bo imelo kmalu spet na voljo nekaj hrane za prosto živeče mačke. Z veseljem jo bomo razdelili hraniteljem, ki hranijo v skladu z navodili, kar seveda vključuje obvezno sterilizacijo in kastracijo.

 

Vloga hraniteljev je absolutno ključna za dobrobit ljubljanskih prosto živečih mačk. Svoj čas in energijo zato usmerjamo v to, da bi bil doseženi dogovor glede kontinuiranega hranjenja čim prej tudi uradno zapisan, da hraniteljev ne bi več skrbele kazni. Dokazali smo, da lahko s pomočjo konstruktivnega, vljudnega in argumentiranega pogovora dosežemo spremembe na bolje in smo zavezani k temu, da končamo začeto delo. Rezultati bodo boljši in hitrejši, če bomo delovali skladno s hranitelji in drugimi društvi, ki delujejo na področju zaščite živali. Navsezadnje se vsi trudimo za dobrobit ljubljanskih prosto živečih mačk.

 

 
SlovenščinaEnglish (United Kingdom)

4% od nakupa za DZZŽ LJ

Zoohit_logo
      

Kontakt

DZZŽ LJ
p.p. 4733
1001 Ljubljana

041 751 722

info@dzzz.si
TRR: 05100 8010655733

bull

 DOHODNINA