zapsa

 nakupi-iz-srca

 

Koledar dogodkov

Januar 2019
N P T S Č P S
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

DZZŽLJ E - NOVICE

Prijavite se na e-novice
DRUŠTVA ZA ZAŠČITO ŽIVALI LJUBLJANA
na povezavi: KLIK
Kazenska ovadba zaradi zlorabe bulmastifov v Oražnovi ulici v Ljubljani
Četrtek, 11 Februar 2010 17:22
Ob iskreni zgroženosti nad dogodki in njihovim potekom v primeru bulmastifov in njihovih dveh, zdaj že pokojnih lastnikov, na Oražnovi ulici v Ljubljani, nas je dodatno presenetila izjava generalne direktorice VURS-a, dr. Vide Čadonič-Špelič, dr.vet.med, v kateri obvešča javnost, da suma na kaznivo dejanje (mučenje) omenjenih psov ni. Da je bila obdukcija, ki smo jo zaradi špekulacij o zlorabljanju psov tako zelo težko čakali, samo običajen in predpisan postopek in čisto nič drugega. Za raziskovanje anatomskih sprememb psov, ki bi nakazovale zlorabo, ni bilo vzroka.

"Gre za običajen postopek. Treba je vseeno vedeti, kakšno je bilo zdravstveno stanje teh psov in pa predvsem je bila naročena zaradi identitete, da se pa identiteta opravi, je pa prav, da se opravi tudi obdukcija, pa tudi pregled na steklino je predpisan pregled."
Vir: http://www.vest.si/2010/02/10/zavajanje-javnosti-glede-obdukcije-bulmastifov/


V medijih je bilo v zadnjih dneh mogoče zaslediti neuradne izsledke obdukcije, ki bi lahko pojasnile nenavadno agresivno vedenje psice Joy ter njenih potomcev Atlasa in Atosa.

Vurs molči o spremembah anusov
Na Veterinarski upravi RS (Vurs) neuradnih informacij - prvi izvidi patoanatomske preiskave, opravljene na Nacionalnem veterinarskem inštitutu, naj bi res kazali na spremembe na anusih vseh treh bulmastifov, pri Atosu naj bi bil zadnjik celo odprt - niso hoteli ne potrditi ne zanikati. Tako se je na pisanje Dnevnika za Žurnal24 odzval tiskovni predstavnik Vursa Matjaž Emeršič.

vir http://www.zurnal24.si/slovenija/bulmastifi-baricevic-zloraba-159659

 

Zato smo na društvu danes, na podlagi izjav dr. Vide Čadonič-Špelič, dr.vet.med., da obdukcija ni bila vodena na podlagi suma o zlorabi psov, podali kazensko ovadbo zoper neznanega storilca v primeru torkovega tragičnega dogodka, ki je imel za posledico vsaj smrt S.B. in njegovih treh psov Joy, Atosa in Atlasa, v izogib uničenju dokazov.

 

Kronologija:
11.2.2010 okoli 9:30 - klic na 113 (kjer se klici snemajo) in ustna podaja kazenske ovadbe zoper neznanega storilca zaradi suma zlorabe živali in poziv k takojšnji preprečitvi sežiga dotičnih psov. Razložijo nam, da to ni možno, saj moramo kazensko ovadbo podati ali na policijsko postajo (PP) pristojno za dotični primer (v tem primeru PP Vič) ali državnemu tožilstvu, ki ovadbo preda sodniku, ki odloči o ustavitvi sežiga.


11.2.2010 okoli 12. ure
- pisna kazenska ovadba vložena na vložišču Okrožnega državnega tožilstva v Ljubljani, ki danes nima uradnih ur, zato bodo zadeve prejeli jutri. (kazenskaovadba_tozilstvo_11.2.2010.pdf)

Opomba: Društvo je želelo podati ovadbo čimprej, da dokazi ne bi bili uničeni, kar bi se lahko zgodilo vsak hip, glede na v medijih objavljeno novico, da je obdukcija zaključena. Ker ob četrtikih državno tožilstvo nima uradnih ur, ni bilo mogoče podati ovadbe ustno na zapisnik, zato je Društvo, zgolj zaradi nujnosti čim prejšnjega ukrepanja, dalo ovadbo pisno v obliki, kakršni je.


11.2.2010 okoli 13. ure - ovadba predana na PP Vič, kjer smo napoteni na kriminalistični oddelek, ki vodi postopek glede bulmastifov na Oražnovi. Kriminalisti so nad našo ovadbo presenečeni, zato smo podali tudi ustno obrazložitev (na zapisnik), da ovadbo podajamo zaradi suma zlorabe, ker po besedah generalne direktorice VURS-a izvedenci za patologijo o možni zlorabi psov niso bili obveščeni.(kazenska_ovadba_ppvic_11.2.2010.pdf)

 

Na izjave dr. Vide Čadonič-Špelič, dr.vet.med, se je odzvala tudi Policija:

Policija je opozorila na sledi mučenja
Ljubljana, 11.02.2010, 13:51 | M.R./B.G.
Policija se je odzvala na navedbe medijev, da naj ne bi policisti od Vursa zahtevali preiskave o morebitnih zlorabah psov, ki so pretekli teden do smrti zgrizli svojega lastnika. Na tiskovni konferenci je direktor policije Janko Goršek poudaril, da je na kraju dogodka veterinarski inšpektor odkril sledi, ki bi lahko bile v vzročni zvezi z najdenimi predmeti na kraju dogodka. "To so razlogi za sum mučenja zivali. Policija je naročila pomoč veterinarjev, zato so kriminalisti veterinarskega inšpektorja in patologa dodatno opozorili, da naj bodo pri raztelešenju pozorni na sum mučenja," je pojasnil in ugotovil, da kljub dvem opozorilom in ugotovitvam inšpektorja Inštut za patologijo sodno in upravno veterinarstvio po izjavah Vursa tega ni opravil. Prelaganje odgovornosti na policijo je zato po njegovih besedah nesprejemljivo, zaradi česar zahteva tudi opravičilo Vursa.

vir: http://24ur.com/novice/slovenija/zloraba-psov-ni-bila-predmet-preiskave.html

 

Psi najverjetneje zlorabljeni:

http://24ur.com/novice/slovenija/zloraba-psov-ni-bila-predmet-preiskave.html#video

 
SlovenščinaEnglish (United Kingdom)

4% od nakupa za DZZŽ LJ

Zoohit_logo
      

Kontakt

DZZŽ LJ
p.p. 4733
1001 Ljubljana

041 751 722

info@dzzz.si
TRR: 05100 8010655733

bull

 DOHODNINA