zapsa

 nakupi-iz-srca

 

Koledar dogodkov

Januar 2019
N P T S Č P S
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

DZZŽLJ E - NOVICE

Prijavite se na e-novice
DRUŠTVA ZA ZAŠČITO ŽIVALI LJUBLJANA
na povezavi: KLIK
Naš dežurni telefon
Petek, 09 Februar 2007 00:00
Če ste nas kdaj poklicali na naš telefon (041 751 722), se je oglasil odzivnik ali pa ste govorili s katero od članic društva, ki se izmenjujemo na tem telefonu skozi vse leto. Čeprav marsikdo jemlje tako dosegljivost za samoumevno, smo v društvu na naš dežurni telefon zelo ponosni. Vas zanima, zakaj? Prav nič samoumevno ni, da prostovoljska organizacija poskrbi, da je dosegljiva tudi po telefonu. Od leta 2003 do 2013 smo imeli vzpostavljeno redno, vsakodnevno dežurstvo na telefonu, vsaj dve uri na dan, kar letno znaša 730 ur dosegljivosti. V letu 2013 smo se zaradi pomanjkanja prostovoljskih moči odločili za dosegljivost 2-krat na teden, v letu 2014 pa smo redno dežurstvo na telefonu ukinili in smo dosegljivi glede na prosti čas prostovoljcev. Še vedno pa vsak dan odgovarjamo na vprašanja prek elektronske in navadne pošte.

 

O čem se pogovarjamo na dežurnem telefonu?

Srečujemo se z vsemi vrstami težav in vprašanj. Ljudje so našli žival, pa ne vedo, kam z njo. Spet drugi opazijo neprimerno ravnanje in bi želeli prijaviti mučenje. Pojavijo se tudi razna teoretična vprašanja ali posebne zagate, kot denimo zastrupitve psov, moteč lajež v soseski, težave s prostoživečimi živalmi (kolonija mačk, ujeti golobi, poškodovane ptice itd). Gre torej za širok nabor zadev, o katerih je treba vedeti vsaj kakšno malenkost in se po potrebi natančneje pozanimati o tem, kako reševati nastalo situacijo. Pri reševanju omenjenih zagat nam pomaga poznavanje zakonodaje in aktualnih razmer v Sloveniji, v pomoč pa so nam tudi dolgoletne izkušnje.

 

Stojimo vam ob strani

Naše vodilo pri dežuranju je želja, da bi stali ob strani ljudem, ki skušajo pomagati živalim v svoji bližini. Zato smo ''uporabni'' za klicatelje iz vse Slovenije - kar so mnogi že ugotovili, saj sprejemamo klice od vsepovsod. Poleg ljudi, ki so pozitivno naravnani do živali, pa nas kličejo tudi tisti, ki niso ravno ljubitelji živali. Tem skušamo razložiti, zakaj je zaščita živali obveza vseh nas in zakaj naj živalim ne škodujejo, če jih že ne marajo. Tretji tip klicev pa je s strani tistih, ki sicer imajo radi živali, a so ''opremljeni'' z napačnimi informacijami. Prepričani, da delajo dobro za živali, jim v resnici škodujejo. Tem sogovornikom seveda posredujemo nove informacije in upamo, da posledično ravnajo kaj drugače.

 

Pomoč pri oddajanju živali

Do vključno leta 2012 je bila spletna stran www.posvojime.si organizirana tako, da je bilo naše društvo kontakt za vse potencialne posvojitelje živali. Vsi, ki so se zanimali za katero koli žival, so najprej govorili z društvenimi prostovoljkami na dežurnem telefonu. Na ta način smo na podlagi dolgoletnih izkušenj med osnovnim razgovorom s klicatelji ugotovili, ali so zares pripravljeni za posvojitev živali. Če je klicatelj pokazal pravo mero zrelosti, odgovornosti in znanja, smo mu posredovali kontakt zavetišča oz. namestitelja, kjer se določena žival nahaja.

 

Od leta 2013 naprej se je oglaševanje živali, ki iščejo nov dom na www.posvojime.si, nekoliko spremenilo. Vsi potencialni klicatelji, ki se zanimajo za določeno žival, že v oglasu na omenjeni spletni strani dobijo kontakte podatke zavetišča oziroma posameznika, kjer se žival nahaja. Zavetiščem in aktualnim skrbnikom živali popolnoma prepuščamo pogovor in odločitev o tem, kdo je oziroma ni ustrezen posvojitelj, sami pa ostajamo še vedno na voljo za informiranje, svetovanje in ozaveščanje, kar društvom nalaga tudi Zakon o zaščiti živali. Če potrebujete informacijo, nasvet ali pomoč, smo vam torej še vedno na voljo preko društvenega telefona, e-maila ali Facebooka.

 

Opomba: Z letom 2016 smo oglaševanje na spletni strani www.posvojime.si ukinili, albume lastniških živali, ki iščejo nov dom, pa zdaj najdete na našem Facebook profilu. (https://www.facebook.com/dzzz.si/)

 

 

 

Sara Ogrin in Nuša Miklavec

 
SlovenščinaEnglish (United Kingdom)

4% od nakupa za DZZŽ LJ

Zoohit_logo
      

Kontakt

DZZŽ LJ
p.p. 4733
1001 Ljubljana

041 751 722

info@dzzz.si
TRR: 05100 8010655733

bull

 DOHODNINA