zapsa

 nakupi-iz-srca

 

Koledar dogodkov

Januar 2019
N P T S Č P S
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

DZZŽLJ E - NOVICE

Prijavite se na e-novice
DRUŠTVA ZA ZAŠČITO ŽIVALI LJUBLJANA
na povezavi: KLIK
O neodgovornem skrbništvu
Torek, 05 Julij 2011 13:10

Na Društvo smo prejeli obvestilo o oglasu, v katerem skrbnici dveh mačk iščeta nekastriranega mačka za paritev. Ob dejstvu, da mačke v povprečju skotijo od 3 do 6 mladičev (lahko tudi več) se zagotovo postavlja vprašanje na kakšen način bosta skrbnici prevzeli odgovornost za mladiče, kot je navedeno na oglasu. Odgovor je bil jasen – predale jih bosta naprej in jim poiskale nove lastnike. Pri tem se seveda postavlja vprašanje ali sta mački veterinarsko pregledani, testirani, ali bo pregledan in testiran tudi samec, oziroma, katere bolezni bodo starši prenesli na male kepice ali si izmenjali med seboj.

 

oglas
Oglas na vratih bloka v Ljubljani (Foto: Urška Gerbajs)

 

Ko bi le bilo tako preprosto…

Na največjem slovenskem spletnem trgu Bolha.com je trenutno mogoče posvojiti več kot 190 nepasemskih mačk. Večinoma gre ravno za mladiče, posledice pomladnega paritvenega obdobja. Skoraj vse živali ponudniki oddajajo brezplačno, samo da jih nekdo vzame. To veliko pove o razmerju med ponudbo in povpraševanjem, kajne?

S spomladanskimi kosmatimi kepicami se soočajo tudi v Zavetišču za zapuščene živali Horjul. Večina teh kepic je še popolnoma nesamostojnih (sesni mladiči) in nezmožnih preživetja brez mame. Trenutno v zavetišču skrbijo za 85 mačk, od zelo mladih, do tistih, ki dom iščejo tudi že več let, prišle pa so ravno tako kot male kepice stare le nekaj dni. To tudi veliko pove o razmerju med ponudbo in povpraševanjem, kajne?

Skrbnici iz oglasa sta nasedli razširjeni neresnici, da mora imeti vsaka mačka vsaj enkrat mladiče. Če bi se pozanimali pri veterinarjih, kontaktirali kakšno društvo ali zavetišče bi vedele, da to ni res. Mačke naj bi sicer dale sterilizirati potem, ko bosta imele to prvo in edino leglo. Žalostno pri tem je, da sta se na dobronameren nasvet naj mački sterilizirata, odzvali sovražno in odklonilno, osebo, ki ju je kontaktirala pa označili za precej zdolgočaseno.


In kam zdaj z mladiči…

Zakon ponudbe in povpraševanja je jasen - pri oddajanju živali ljudje niso več izbirčni, če želijo žival oddati dokler je še mlada in zanimiva. Nekateri imajo to »srečo« in so mladiči njihove mačke beli, dolgodlaki, modrooki, oranžni in pri ljudeh zaželeni, drugi pa to »smolo«, da so dobili črne, navadne tigraste in kratkodlake mladiče. Ljudje žal povprašujejo z očmi obenem pa so slepi za vse ostale lastnosti in za potrebe živali.

Če ljudje živali ne morejo oddati, se žal poslužujejo alternativnih »rešitev«, med njimi tudi kaznivega dejanja usmrtitve živali. Drugi živali enostavno zapustijo, odvržejo, prepustijo same sebi. V Sloveniji je na ta način vsako leto zavrženih več kot 4000 psov in mačk. Mnogo teh najdenčkov žalostno konča v prometnih nesrečah, jarkih in smetnjakih ali pa jih zaradi prezasedenosti sčasoma uspavajo v zavetišču.

picipokiji01
Prvi od 40-ih sesnih mladičev v zavetišču Horjul. (Foto:arhiv Zavetišča Horjul)


Če bi bilo več steriliziranih in kastriranih živali, bi bilo manj mladičev. To je dejstvo. Te živali bi lastniki lahko oddajali najprimernejšim posvojiteljem in jih ne bi oddajali tistemu, ki jih prvi prevzame. Več interesentov pomeni tudi manj polna zavetišča. Sedaj je zaradi prevelikega števila živali težko oddati celo mladiče, kaj šele starejše živali. Zato ljudje večinoma niso preveč ''izbirčni'' in živali oddajajo tudi manj primernim posvojiteljem. Ti spet ne poskrbijo za sterilizacijo in kastracijo in začarani krog je sklenjen.

 

 

ODPRITE VENDARLE OČI!

Mačke se lahko gonijo trikrat do štirikrat letno, psice pa približno dvakrat letno. Če se samica ne spari, se lahko gonitev nadaljuje v naslednjo. Paritev tako pri mačkah kot tudi pri psih spremlja mnogo napačnih predstav in neresnic, najpogostejše so slednje:

 

MIT:  Moj ljubljenček se bo zredil in postal len.
DEJSTVO: Najsi bo žival sterilizirana / kastrirana ali ne, se s pravo količino hrane in gibanja
to ne more zgoditi.

MIT: Boljše je, da ima samica enkrat mladiče.
DEJSTVO: Najnovejši veterinarski izsledki kažejo, da pri samicah ni potrebno čakati na prvo gonitev ali celo kotitev, da bi lahko varno sterilizirali. Danes veterinarji priporočajo prav nasprotno: sterilizacijo pred prvo gonitvijo. Raziskave kažejo, da so samice, ki so sterilizirane pred prvo gonitvijo, psihično in fizično bolj zdrave, manjša je možnost za razvoj raka jajčnikov, maternice in seskov.

MIT: Sterilizacija in kastracija sta prevelik strošek.
DEJSTVO:Stroški sterilizacije so zanemarljivi v primerjavi s stroški hranjenja, veterinarskih pregledov in vzreje mladičev.

MIT: Živali moramo pustiti užitek, ki ga čuti pri parjenju.
DEJSTVO: Marsikdo zmotno pripisuje živalim med parjenjem podobne užitke in čustvena stanja, kakor jih ob spolnosti doživljamo ljudje. Pri živalih je parjenje gensko določeno nagonsko vedenje, ki ga ne spremlja ekstatični užitek. V nekaterih primerih je paritev lahko neprijetna ali celo boleča. S sterilizacijo in kastracijo živali odvzamemo nagon po parjenju, zato ne čuti prikrajšanosti ali frustracije. Če pa se žival goni in ji preprečujemo parjenje, ji s tem povzročamo velik stres in frustracijo.

MIT
: Sterilizirani in kastrirani psi niso dobri čuvaji.
DEJSTVO: Sterilizacija in kastracija ne vplivata na nagonsko čuvanje doma in družine. Na osebnost psa bolj vplivata dednost in okolje kot spolni hormoni.

MIT: Moj ljubljenček je čistokrven, rad bi mladičke.
DEJSTVO: Resna vzreja zahteva mnogo časa, znanja in prinaša veliko stroškov. Največji strošek predstavlja zagotovo skrb za zdravje matere, očeta in potomcev (slikanje kolkov in komolcev, vzrejni pregled, razstavljanje, cepljenja itd.). Zaradi tega vam priporočamo, da pasemskega mladička kupite pri resnih vzrediteljih in se sami z vzrejo ne ukvarjate, če za to nimate pogojev in nujno potrebnega znanja. Če pa želite ''le'' pasemsko žival brez rodovnika, se bo slej kot prej znašla kakšna tudi v zavetišču.

Vir: Zavetišče za zapuščene živali Horjul in DZZŽ Ljubljana

 

 

 

Avtorica: Urška Gerbajs

 
SlovenščinaEnglish (United Kingdom)

4% od nakupa za DZZŽ LJ

Zoohit_logo
      

Kontakt

DZZŽ LJ
p.p. 4733
1001 Ljubljana

041 751 722

info@dzzz.si
TRR: 05100 8010655733

bull

 DOHODNINA