zapsa

 nakupi-iz-srca

 

Koledar dogodkov

Januar 2019
N P T S Č P S
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

DZZŽLJ E - NOVICE

Prijavite se na e-novice
DRUŠTVA ZA ZAŠČITO ŽIVALI LJUBLJANA
na povezavi: KLIK
Ogrožene živali
Vsako leto je vse več in več živali (in rastlin) dodanih na seznam ogroženih živalih, kar pomeni, da jim grozi izumrtje. Če žival ali rastlina izumre, je na našem planetu nikoli več ne bomo videli.

 

To pomeni večno izgubo dragocenega živega bitja, ki je del našega ekosistema. Pomeni izgubo za planet in za človeštvo. Pa se tega v resnici zavedamo? Se zavedamo resnosti, ki spremlja izumrtje določene vrste? Statistika je zastrašujoča, še posebej, če se zavedamo njenih posledic. Strokovnjaki ocenjujejo, da vsako leto izumre 27.000 vrst živali (in rastlin). Izračunali so, da se je od leta 1996 na seznam ogroženih živali vpisalo 124 predstavnikov dvoživk, 1.108 predstavnikov ptic, 734 predstavnikov rib, 1.096 predstavnikov sesalcev in 253 predstavnikov plazilcev. Podobna statistika velja tudi za rastline.

 

dzzz_lj_ogrozene_zivali_002
Divje mačke spadajo med najbolj ogrožne vrste na Zemlji. (Foto: Petra Mohar)

 

Vzrokov, zakaj živali pristanejo na seznamu ogroženih živali in zakaj določene celo izumrejo, niti ni tako veliko in tudi poznamo jih. Če jih poznamo, je smiselno reči, da jih lahko rešimo – če želimo in, če smo pripravljeni kaj narediti v tej smeri.

 

V zadnjih desetletjih se je populacija človeštva močno dvignila in tako začela zasedati vse večje površine Zemlje. Živalim smo zato začeli odvzemati njihovo naravno okolje in se naseljevati na področja, kjer so nekoč živele same. Njim puščamo premajhen kos ozemlja, na katerem se počutijo utesnjeno, določene se nanj oz. na prenatrpanost v njem ne uspejo prilagoditi, nenazadnje pa jim s tem neposredno zmanjšamo tudi vire njihove hrane. Človeštvo pa poleg ozemlja kjer živi, zavzame velike površine našega planeta tudi za pridelavo hrane, ter potrebe lesne in živilske industrije. Industrija pa poleg zavzemanja velikih površin zemlje, povzroča veliko grožnjo tudi zaradi uporabe kemičnih sredstev. Strupena škropila in pesticidi, ki se uporabljajo v prehrani ne vplivajo le na škropljeni izdelek, temveč onesnažijo tudi okolje in življenja živali, ki tam živijo. Te kemikalije nato zaidejo v zemljo in vodo. V vodi živijo ribe, ki se v okuženi vodi zastrupijo. Nato pridejo ptice, ki ulovijo ribe in se zastrupijo tudi same. In krog se nadaljuje.

Zelo velik vzrok resne ogroženosti določenih živali pa predstavlja tudi lov nanje in trgovina z njimi. Ljudje že na tisoče let pobijajo živali in rastline zaradi trgovanja z njimi, njihovimi deli telesa ali pa zgolj zaradi »zabave«. Veliko jih to počne nezakonito. Živali so med drugim tako ubite zaradi krzna, za trofejo ali za izdelavo različnih tradicionalnih zdravil. Prav zaradi prepričanja, da imajo npr. tigrove kosti neke magične lastnosti (ki niso bile nikoli dokazane), so bile te živali v preteklosti tako množično lovljenje in ubite, da so danes zaradi prevelikega lova, resno ogrožene. Tudi določene eksotične ptice izumirajo zaradi trgovine z njimi. Mnoge umrejo že na poti, ko jih pošiljajo širom sveta za prodajo (prodajajo se kot hišni ljubljenčki), spet druge, ko se ne zmorejo prilagoditi novemu okolju. Ameriškega bizona so dolgo časa ljudje lovili zgolj zaradi zabave in navdušenja. Stoletja nazaj je v S Ameriki živelo več kot 60 milijonov teh živali, potem pa so prišli prvi naseljenci in jih naprej začeli ubijati zaradi hrane in njihove kože. Kasneje, ko to ni bilo več potrebno, so lovci bizone pobijali zgolj zaradi zabave. V zelo kratkem času jih je umrlo na milijone. Zdaj jih ostaja le še peščica.

 

dzzz_lj_ogrozene_zivali
Ogrožene so tudi številne vrste pajkov, hroščev, metuljev in drugih žuželk, ki v svetu zbirateljstva dosegajo visoke cene. (Foto: Petra Mohar)

 

Zadnja leta pa veliko težav živalim in rastlinam povzroča onesnaženje. Z onesnaževanjem zemlje, ne povzročamo težav le sebi, temveč tudi vsem živim bitjem na našem planetu. Vsi Zemljani potrebujemo čisto okolje v katerem živimo. Veliko je bilo primerov, ko so se ptiči zapletli ali zadušili s plastičnimi vrečkami. Ptiči in ribe se zapletejo v ribiške mreže in umrejo. Z onesnaževanjem našega planeta, umirajo in trpijo tudi nedolžna bitja, ki k temu stanju nikakor niso prispevala nič.

 

Določene živali (in rastline) so žal za vedno izginile iz našega planeta. Njihova izguba za nas in Zemljo je večja, kot si trenutno lahko predstavljamo. Na srečo pa nekaj živali (in rastlin) še vedno lahko, s skupnimi močmi, rešimo. Vsak od nas lahko pomaga s preprostimi odločitvami:

  • Kadar le lahko, reciklirajte. Tudi svoj papir. Z recikliranjem papirja omogočate mnogim živalim in rastlinam, da obdržijo svoj dom, saj bo posekanih manj dreves.
  • Ne onesnažujte okolja; poskrbite, da bo vaša okolica in okolica kjer se gibljete, čista. S tem boste preprečili smrti živali, ki bi se lahko zgodile po nesreči, ko bi se npr. ptica zapletla v plastične vrečke.
  • Ne kupujte usnjenih ali krznenih izdelkov (sem šteje tudi usnjeni pas ali krzneni dodatek, na sicer nekrzneni jakni, na primer); z nakupom teh izdelkov podpirate lovce in tovarne, ki izdelujejo te izdelke in z njihovo obdelavo onesnažujejo okolje, ter samo idejo, da je ubijanje živali za lepši izgled človeka sprejemljivo.
  • Če le lahko, prispevajte svoj čas in/ali denar organizacijam, ki se trudijo za zaščito divjih živali. To je zelo pomembno, saj s tem omogočite organizacijam dovolj denarnih sredstev, s katerimi lahko nakupijo primerno opremo, ki jim omogoča reševanje živali.

Nenazadnje pa je zelo pomembno, da se o bitjih na našem planetu tudi poučite. Spoznajte, kako živijo in občudujte ta prekrasna bitja, ki bogatijo naš planet bolj, kot se mnogi zavedajo. In ne obstanite le na mestu spoznavanja in občudovanja, soudeležite se, če se le lahko, tudi njihovega reševanja. Z vašo pomočjo se bo na seznamu ogroženih ali celo izumrlih živali znašlo vedno manj teh prekrasnih, nedolžnih bitij, ki so del našega ekosistema in našega planeta. Ta planet si delimo in dolžni smo to spoštovati.

 

Avtorica: Diana Vlahinič

 
SlovenščinaEnglish (United Kingdom)

4% od nakupa za DZZŽ LJ

Zoohit_logo
      

Kontakt

DZZŽ LJ
p.p. 4733
1001 Ljubljana

041 751 722

info@dzzz.si
TRR: 05100 8010655733

bull

 DOHODNINA