zapsa

 nakupi-iz-srca

 

Koledar dogodkov

November 2018
N P T S Č P S
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1

DZZŽLJ E - NOVICE

Prijavite se na e-novice
DRUŠTVA ZA ZAŠČITO ŽIVALI LJUBLJANA
na povezavi: KLIK
Petarde in živali
Ponedeljek, 21 December 2009 19:30
Božično novoletni prazniki so tako rekoč pred vrati. Vsako leto se jih iz srca veselim, kajti rada obdarujem svoje najbližje, v veselje mi je okrasiti božično drevo, zelo rada grem v center Ljubljane in uživam ob pogledu na okrašeno mesto. Na žalost pa me vedno in povsod kot senca spremlja misel na pirotehnična sredstva oziroma petarde in rakete. Ob vsakem poku trznem in grozno me je strah poškodb.

Po zakonu je njihova uporaba dovoljena le med obdobjem 26.12. in 2.1., globa za nepravilno uporabo pirotehničnih sredstev pa znaša od 400 do 1.200 evrov.


Poleg tega, da so zelo nevarne, kajti povzročijo lahko resne poškodbe tako uporabniku, kot ljudem okoli njega, mi še nekaj leži na duši. Sprašujem se, kako se morajo počutiti šele živali, če že name uporaba petard tako vpliva. Jaz se zavedam, da ljudje na tak način praznujemo novo leto, ampak živali tega ne vedo.

Sama imam dva notranja mačka, ki sta na toplem in na varnem, torej v zavetju hiše, kjer poki niso tako intenzivni, kot če bi bila zunaj, pa ju vidim, kako zelo prestrašena in zmedena sta. Kako grozno se počutijo prostoživeče mačke, psi na verigah ali v pesjaku ter divje živali? Nihče od nas si verjetno ne more prestavljat njihovega smrtnega strahu, zmedo, stisko.

Vsem lastnikom živali, ki imajo težave zaradi pokov petard, svetujemo da:
  • obdobje med 26.12. in 2.1. preživijo doma oziroma svojim ljubljenčkom najdejo ustrezno varstvo,
  • žival naj bo notri v varnem oziroma izoliranem prostoru, po možnosti naj bo ta prostor brez oken,
  • če žival ob poku pokaže vidne znake strahu, na njeno vedenje ne smemo panično odzvati. Tako ji pokažemo, da se zunaj ne dogaja nič posebnega. Veliko živali posnema vedenje svojih skrbnikov. Če žival začnemo miriti, jo božati in ji posvečati posebno pozornost, ji potrdimo, da reagira prav.
  • lahko uporabite sintetične feromone za pomiritev (pasji: D.A.P., mačji: Feliway ipd.)
  • uporabe različnih pomirjeval ne priporočamo, ker žival po njihovem zaužitju postane otopela, kar pa ne pomeni, da strah ni več prisoten
  • če nič od naštetega ne pomaga, reakcija pa je tako huda, da je žival v šoku, je potrebno poiskati veterinarsko pomoč.

Vsako leto se v tem obdobju znatno poveča število izgubljenih živali v zavetiščih po Sloveniji, kar je lahko tudi posledica nepripravljenosti skrbnikov na panično reakcijo njihovih ljubljenčkov ob pokanju.

Če se je izgubila vaša žival, svetujemo da:
  • čim prej obvestite lokalno zavetišče in lokalne veterine,
  • v vaši okolici polepite plakate,
  • obvestite medije.

Vse uporabnike pirotehničnih sredstev oziroma petard pa prosimo, da pomislite nase in na možne poškodbe, pomislite na ljudi okoli sebe, ki jih lahko poškodujete in pomislite tudi na živali, ki v tem obdobju zaradi pokov doživljajo hudo stisko. Ali so petarde res način za izražanje novoletnega vzdušja? Zame ne, hvala.

Nataša Lokar in Diana Vlahinič
 
SlovenščinaEnglish (United Kingdom)

4% od nakupa za DZZŽ LJ

Zoohit_logo
      

Kontakt

DZZŽ LJ
p.p. 4733
1001 Ljubljana

041 751 722

info@dzzz.si
TRR: 05100 8010655733

bull

 DOHODNINA