zapsa

 nakupi-iz-srca

 

Koledar dogodkov

December 2018
N P T S Č P S
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

DZZŽLJ E - NOVICE

Prijavite se na e-novice
DRUŠTVA ZA ZAŠČITO ŽIVALI LJUBLJANA
na povezavi: KLIK
Pomoč žabicam pri prečkanju ceste
Sobota, 28 Februar 2009 11:28
Približujejo se toplejši dnevi, ko se bodo iz zimskega spanja prebujale tudi žabe, ki se bodo selile iz zimskih prebivališč na bolj vodnata območja. Veliko žabic med tem žalostno konča svoje življenje na cestah pod avtomobilskimi gumami in na železniških tirih. Lani se je DZZŽ LJ priključilo akciji »Pomagajmo žabicam čez cesto«, kjer smo s prostovoljci pomagali pri prenosu žab na območju Krajinskega parka Radensko Polje (v ustanavljanju). V upanju, da pustite morebitne predsodke do »ne-kosmatincev« ob strani, vam v nadaljevanju predstavljamo dve akciji za pomoč žabicam in upamo, da se ju boste udeležili v čim večjem številu!

iz_lanskoletne_akcije
Žabice na lanskoletni akciji... (Foto: arhiv DZZŽ LJ)


Akcija "Pomagajmo žabicam čez cesto"

Tudi letos CENTER Grajski vrt Boštanj d.o.o., Grosuplje (podjetje, ki vodi projekt »proces ustanavljanja Krajinskega parka Radensko polje«) pripravlja akcijo »Pomagajmo žabicam čez cesto« in sicer od februarja do aprila. Običajno spomladanske selitve potekajo v prvi polovici marca, ko je deževno, v večernih urah. Žabice pričakujemo v času vlažnega oziroma deževnega vremena, ko so temperature nad lediščem oz. nad 5°C, v večernih/nočnih urah. Poleg prenosa žabic se bo le te tudi popisovalo ter postavljalo zaščitne ograje na mestih, kjer prihaja do množične selitve teh živali čez regionalno cesto Veliko Mlačevo - Račna. Organizatorji tudi tokrat naprošajo vse, ki bi bili pripravljeni pomagati, da pustijo svoje podatke na na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. ali telefon 040 655 795 - Miša Pintarič. Več o akciji si lahko preberete tudi tukaj.


Akcija "Pomagajmo žabicam v Hrašah"


Društvo za pomoč živalim Škofja Loka - Kranj »Žverca« letos ponovno pripravlja akcijo »Pomagajmo žabicam v Hrašah«, kjer prav tako veliko žab v času selitve konča na zelo prometni cesti. Akcija bo predvidoma potekala v prvi polovici marca, natančne informacije pa bodo objavljene tudi na spletni strani www.zverca.si. Društvo poziva vse, ki bi bili pripravljeni pomagati pri prenosu žabic oz. na kateri drug način, da se oglasite na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. oz. na dežurni telefon društva 040 21 88 61, lahko pa tudi na 040 56 11 14 - Monika ali 051 33 48 48 - Zala. Več o akciji Društva Žverca si lahko preberete tukaj.

 

Ne pozabite na obvezno opremo!


Upamo, da se boste akcij udeležili v čim večjem številu; če so vam lokacije akcij predaleč, lahko seveda tudi sami s prijatelji pomagate žabicam čez cesto tudi v vašem kraju. Vendar nikar ne pozabite na obvezno opremo, saj selitve žabic navadno potekajo v večernih/nočnih urah. Priporočljivo je torej, da si vnaprej pripravite:
- odsevni jopič
- svetilko (najbolj priporočljiva je naglavna svetilka, da imate roke proste)
- vedro za prenos žabic
- zaščitne rokavice (niso nujne; priporočljive so predvsem zaradi zaščite žab, da se jih ne poškoduje)

 

 

delo_poteka_ponoci
Akcije potekajo v večernih urah ob cesti, zato je obvezna uporaba odsevnih jopičev.
(Foto: arhiv DZZŽ LJ)

 

Vsem tistim, ki tega niste še nikoli počeli, pa svetujemo, da pustite vse predsodke o teh zanimivih dvoživkah ob strani. V nasprotju z občim prepričanjem žabice namreč niso hitre in ne bežijo povsod naokoli, tako da jih lahko brez izdatnega truda primete. Prav tako jih pri tem ni potrebno pretirano stiskati, saj niso izmuzljive, njihova koža je gladka in občutljiva, tako da moramo biti pri prijemu previdni, da žabic ne poškodujemo.

 

Maja Kos

 
SlovenščinaEnglish (United Kingdom)

4% od nakupa za DZZŽ LJ

Zoohit_logo
      

Kontakt

DZZŽ LJ
p.p. 4733
1001 Ljubljana

041 751 722

info@dzzz.si
TRR: 05100 8010655733

bull

 DOHODNINA