zapsa

 nakupi-iz-srca

 

Koledar dogodkov

Januar 2019
N P T S Č P S
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

DZZŽLJ E - NOVICE

Prijavite se na e-novice
DRUŠTVA ZA ZAŠČITO ŽIVALI LJUBLJANA
na povezavi: KLIK
Preboj v testiranju kozmetike na Kitajskem
Ponedeljek, 18 November 2013 22:46

Organizacija Cruelty Free International (CFI) pozdravlja naznanilo, da kitajski vladni urad za zdravila in prehrano predlaga ukinitev zahteve iz junija 2013 po testiranju na živalih za namene kozmetične industrije za doma narejene izdelke (kot so šampon, izdelki za nego kože ali parfumi). Se bližamo alternativnim metodam testiranja kozmetike na Kitajskem?

 

freeeeedom-getinvolved
Podari svobodo, podpri svobodo, deli svobodo. (Vir: arhiv BUAV)

 

Namesto testiranja na živalih se spodbuja predlog, da industrija ima in izkoristi možnost, da določi varnost sestavin na osnovi njihovega toksikološkega profila, podobno kot velja za varnostno poročilo o kozmetičnih izdelkih v okviru EU-predpisov. Kitajska bo tako v prihodnje pretehtala nadaljnje korake glede uvožene kozmetike in kozmetičnih izdelkov za posebno uporabo.

 

Kitajska (še) ne sledi spremembam v EU

Kljub globalnemu trendu, da bi prenehali testirati kozmetiko na živalih, in čeprav je tako testirane izdelke od marca letos nezakonito tržiti v EU, je bil takšen razvoj na Kitajskem odložen zaradi specifične zahteve, da mora biti vsa kozmetika testirana na živalih v vladnih laboratorijih. Zato so morala podjetja, ki prodajajo izdelke na Kitajsko, podvojiti varnostne postopke, tako da so za Evropo izdelke testirala na živalim prijazen način, nato pa dovolila Kitajski, da izvede dodatno testiranje, in sicer na živalih. Posledično veliko vodilnih podjetij ne želi več prodajati kozmetike na kitajskem tržišču, dokler to ne bo mogoče brez testiranja na živalih.  

 

Za spremembe je ključna pripravljenost za sodelovanje vseh

Pomembna prelomnica, ki bo omogočila podjetjem, da tržijo kozmetiko na Kitajskem brez krutega testiranja, je posledica dogovora kitajskih oblasti, da upoštevajo priporočila omenjene organizacije, pa tudi dogovarjanj kitajske in mednarodne industrije ter pogovorov s strateškim direktorjem organizacije CFI v Pekingu in Šanghaju v tem letu.

 

Michelle Thew, izvršna direktorica organizacije Cruelty Free International, pravi, da ta preboj nakazuje, da je zadnji izvršilni organ, ki je zahteval testiranje na živalih, pripravljen sprejeti alternative za večino kozmetike. To dojema kot dokaz, kaj je mogoče doseči, če organizacije za zaščito živali, industrija in Komisija delujejo skupaj. V organizaciji pričakujejo, da bo ta preboj pomagal tudi pri njihovem delu na Japonskem, v Koreji in drugih državah, ki želijo prenehati z zastarelim testiranjem kozmetike na živalih.


Prevod: Kristina Radešček; vir: CFI


 
SlovenščinaEnglish (United Kingdom)

4% od nakupa za DZZŽ LJ

Zoohit_logo
      

Kontakt

DZZŽ LJ
p.p. 4733
1001 Ljubljana

041 751 722

info@dzzz.si
TRR: 05100 8010655733

bull

 DOHODNINA