zapsa

 nakupi-iz-srca

 

Koledar dogodkov

Januar 2019
N P T S Č P S
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

DZZŽLJ E - NOVICE

Prijavite se na e-novice
DRUŠTVA ZA ZAŠČITO ŽIVALI LJUBLJANA
na povezavi: KLIK
Razstava Ti, žival – ti, človek na ogled tudi novembra!
Torek, 01 November 2011 19:09

Letos smo svetovnemu dnevu živali posvetili prav posebno pozornost. Skupaj s petimi društvi smo v Narodni in univerzitetni knjižnici (NUK) postavili razstavo z naslovom Ti, žival – ti, človek. Razstavo, ki je bila v Plečnikovi kavarni na ogled ves oktober, si bo mogoče ogledati še v novembru!

 

 

razstava4_rdeca_pika
Vizualna rdeča nit razstave je rdeča pika, ki sporoča, da smo pod kožo krvavi vsi – tako ljudje kot živali (DZZZ LJ, vse pravice pridržane)

 

 

3. oktobra, na predvečer svetovnega dneva živali, se je v Plečnikovi kavarni zbralo veliko ljubiteljev živali in literature. Društva, ki delujemo na področju zaščite živali, smo namreč v sodelovanju z Narodno in univerzitetno knjižnico postavila razstavo, s katero smo želela predstaviti čim širši spekter vprašanj, ki tematizirajo človekov odnos do živali. Devet tematskih sklopov, ki jih je predstavilo šest društev, je dopolnjeval NUK-ov raznolik izbor literature s področja varstva živali - vse od otroškega leposlovja do strokovne oziroma znanstvene periodike in monografij.

 

 

razstava1_anja_bukovec
Anji Bukovec se najlepše zahvaljujemo za podporo in čudovit nastop. (Foto: arhiv DZZZ LJ)

 

 

Na odprtju razstave so na svoj račun prišli tudi ljubitelji glasbe. Za čudovit uvod je poleg pozdrava organizatorjev in avtorjev poskrbela violinistka Anja Bukovec, ki je kot po navadi zaigrala na prave strune in ravno prav odprla srca vseh prisotnih.

 

Če želimo namreč zares razumeti razstavo, moramo – kot pravi Mali princ – gledati (tudi) s srcem. Neizpodbitna dejstva, ki spremljajo zgovorne fotografije, se lahko nekoga dotaknejo le za trenutek ali dva, lahko pa popolnoma spremenijo njegov pogled na človekov odnos do živali, na svet in ne nazadnje nase.

 

 

razstava2_zakuska
Čeprav je odprtje pospremila zakuska, za katero so poskrbeli prostovoljci iz društev in NUK-a, je marsikoga bolj premamila vsebina razstave. (Foto: arhiv DZZZ LJ)

 

 

 

 

razstava3_prostovoljni
Na odprtju razstave smo zbirali tudi prostovoljne prispevke. DZZŽ LJ je tako zbralo 39 EUR, od prodaje artiklov iz trgovine Nakupi iz srca pa 44 EUR. (Foto: arhiv DZZZ LJ)

 

 

Razstava je razdeljena na devet tematskih sklopov, ki jih je pripravilo šest društev:

 

- Testiranje na živalih, poboji živali v imenu modne industrije, trgovina z ogroženimi prosto živečimi živalskimi vrstami, zadrževanje divjih živali v ujetništvu (Društvo za zaščito živali Ljubljana)

- Skrb za zapuščene živali (
Žverca, društvo za pomoč živalim)

- Problematika prostoživečih mačk (
Društvo za pomoč prostoživečim mačkam Mačjelovka)

- Neodgovorno skrbništvo in mučenje živali (
Društvo za zaščito živali Pomurja)

- Odgovorna odločitev za ljubljenčka (
Zverinice – Društvo ljubiteljev dihurjev)

- Dostojno življenje rejnih živali (
Društvo prijateljev živali Severne Primorske)

 

 

Idejo za naslov razstave smo si z dovoljenjem založbe Univerzalno življenje sposodili iz knjige Ti, žival – ti, človek: Kdo je vreden več? Če še niste utegnili, vas vabimo, da si razstavo ogledate v novembru – in poiščete svoj odgovor na to vprašanje.

 

Nuša Miklavec

 
SlovenščinaEnglish (United Kingdom)

4% od nakupa za DZZŽ LJ

Zoohit_logo
      

Kontakt

DZZŽ LJ
p.p. 4733
1001 Ljubljana

041 751 722

info@dzzz.si
TRR: 05100 8010655733

bull

 DOHODNINA