zapsa

 nakupi-iz-srca

 

Koledar dogodkov

Januar 2019
N P T S Č P S
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

DZZŽLJ E - NOVICE

Prijavite se na e-novice
DRUŠTVA ZA ZAŠČITO ŽIVALI LJUBLJANA
na povezavi: KLIK
Slovenija del mednarodne kampanje "Ustavimo testiranje botoksa na živalih"
Četrtek, 25 Julij 2013 20:34

V turistično obarvani Ljubljani smo v ponedeljek, 22. julija 2013, med 17. in 20. uro izvedli informativno-ozaveščevalno stojnico Ustavimo testiranje botoksa na živalih. Društvo za zaščito živali Ljubljana in z njim Slovenija se je tako pridružilo Franciji, Nemčiji, Nizozemski, Italiji, Veliki Britaniji, Španiji, Portugalski, Švedski, Avstriji, Švici in Češki, ki so v okviru akcijskega tedna kampanje za ustavitev testiranj botoksa na živalih prav tako izvedle svojevrstne dogodke. Kampanjo je organizirala Evropska koalicija za odpravo testiranj na živalih, ECEAE.

 

Botox_Facebook_Cover
V evropski kampanji proti testiranju botoksa na živalih je sodelovala tudi Slovenija. (Vir: ECEAE)

 

 

Posebnost testiranj toksina botulina, ki ga pogovorno imenujemo botoks, je, da je treba vsako serijo, ki gre v prodajo oziroma uporabo, nujno testirati, da se določi ustrezno razmerje, ki ne povzroči smrti človeka. Za vsako testiranje je potrebnih 100 miši, ocene pa kažejo, da na leto med testi v velikih mukah umre okrog 600.000 miši. Na stojnici so na sporna testiranja botoksa opozarjale tri miške, ki na srečo ne bodo deležne vbrizgavanja botulina niti za namen testiranja niti za namen doseganja »vprašljive« lepote.

 

 

foto_misi_1
Miške, ki se ne morejo postaviti zase ... (Vir: arhiv DZZŽ LJ)

 

foto_misi_2
... So ta teden dobile glas evropskih državljanov. (Vir: arhiv DZZŽ LJ)

 

 

Pri problematiki uporabe botoksa je še posebej zaskrbljujoče, da je uporaba botulina v kozmetične namene v porastu, kljub temu da je uporaba tega toksina registrirana le za medicinske namene. Obiskovalci stojnice so bili šokirani tudi nad visokimi številkami umrlih živali ter nad krutostjo testa LD50, ki je v zakonodaji EU trenutno uradno priznani način testiranja toksina botulina. Obiskovalce stojnice smo tako informirali, da obstajajo alternativni načini testiranja, ki ne vključujejo testiranja na živalih.

 

 

foto_peticija
Pridno ste posojali svoj glas miškam. Mednarodna peticija, ki so jo zastavili v Nemčiji, veselo kroži. (Vir: arhiv DZZŽ LJ)

 

 

Najmanj, kar lahko naredimo že sami, je, da ne uporabljamo botoksa. Mišim lahko posodimo svoj glas tudi s podpisom peticije organizacije Doctors Against Animal Experiments, ki si prizadeva, da se iz zakonodaje EU izbriše možnost testiranja botoksa na miših ter da proizvajalce toksina botulina prisili k uporabi alternativnih načinov testiranj, ki ne vključujejo živali. Peticijo ste lahko podpisali na naši stojnici in bo na voljo tudi na prihodnjih društvenih dogodkih.

 

 

foto_majica
"Prosim, ne kupujte izdelkov, testiranih na živalih." (Vir: arhiv DZZŽ LJ)

 

 

Informativna stojnica je bil eden izmed prvih dogodkov na temo testiranj botoksa na živalih v Sloveniji, pri čemer je nujno nadaljevati z nadaljnjim ozaveščanjem javnosti o problematiki. Za več informacij si oglejte strnjen opis problematike ter podrobnejši opis nastanka, uporabe in testiranja botoksa.Katja Novak

 
SlovenščinaEnglish (United Kingdom)

4% od nakupa za DZZŽ LJ

Zoohit_logo
      

Kontakt

DZZŽ LJ
p.p. 4733
1001 Ljubljana

041 751 722

info@dzzz.si
TRR: 05100 8010655733

bull

 DOHODNINA