zapsa

 nakupi-iz-srca

 

Koledar dogodkov

Januar 2019
N P T S Č P S
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

DZZŽLJ E - NOVICE

Prijavite se na e-novice
DRUŠTVA ZA ZAŠČITO ŽIVALI LJUBLJANA
na povezavi: KLIK
"STOP THE TRUCKS" - USTAVIMO PREVOZE ŽIVIH ŽIVALI ZDAJ

Prevoz živine na dolge razdalje je za živali izredno stresen. Če temu dodamo še nespoštovanje zakonodaje in neustrezno oskrbo med transportom, razmere za živali hitro postanejo nevzdržne. Kljub temu, da se tako trpljenje na evropskih cestah dogaja vsak dan, ga ljudje radi spregledamo. Da bi ustavili trpljenje živali, smo se pridružili kampanji evropske organizacije Eurogroup for Animals – Stop the trucks. S podpisom peticije na spletni strani Stop the trucks lahko pomagate tudi vi!

 

SLIKA_1_transport_ivali
Transport živih živali po cestah Evrope. Vir: Eurogroup for Animals

 

 

Vsako leto se po cestah znotraj Evropske unije in v tretje države v komercialne namene prevaža milijardo glav perutnine in 37 milijonov glav živine, svinj, ovac, koz in konjev. Živali so zaradi prevoza na dolge razdalje izpostavljene izraziti izčrpanosti, dehidraciji, poškodbam in smrti. Poškodbe, trpljenje in stres, ki ga doživljajo živali tekom transporta, dokazano vplivajo na kvaliteto mesa. Potrošniki imamo možnost prispevati k spremembam s pomočjo ozaveščene izbire mesa živali, ki je bila skotena, vzrejena in zaklana lokalno.

 

 

 

SLIKA_2_-_transport_praii
Živali v stresu plezajo in hodijo ena po drugi zaradi neupoštevanja prenatrpanosti tovornjakov, neustreznih razmer in neprimernega ravnanja med prevozom. Vir: Eurogroup for Animals

 

 

 

Pet let trajajoča raziskava (2010-2015) organizacij Eyes on Animals in Animal Welfare Fundation je pokazala izjemno veliko število kršitev Uredbe Sveta Evropske Skupnosti o zaščiti živali med prevozom. Njihove ekipe so med drugim našle živali, ki so stradale in prebile 24 ur brez vode v tovornjaku, parkiranem na soncu.Ovce so morale čakati tudi po pet dni, preden se je potovanje nadaljevalo, in so med tem stale na truplih jagnjet, ki so bila poteptana do smrti. Prav tako so pogosto naleteli na hudo trpeče živali, ki so jih žive prevažali v starih plovilih, ki niso bila zgrajena za prevoz živih živali. Skupine prostovoljcev, ki so izvajali nadzor, so se redno soočale s to šokantno realnostjo.

 

 

 

SLIKA_3_transport_krava
Predolga pot s tovornjakom je bila za to kravo preveč. Vir: Eurogroup for Animals

 

 

 

Zaradi neupoštevanja obstoječe zakonodaje transporti živali pogosto presegajo dovoljene omejitve glede časa in pogojev prevoza. Tako ti trajajo tudi več dni v nemogočih pogojih. Živali so izčrpane in šibke zaradi bivanja v zaprtih prostorih, kjer imajo omejeno možnost gibanja. Mlada teleta, ki še niso bila odstavljena, so primorana ure in dneve stati v prenapolnjenih tovornjakih, brez hrane in počitka. Situacija je še hujša v primerih, ko živali prevažajo izven Evropske unije, kadar potovanja trajajo stotine ur na razdaljah tudi več kot 7.000 kilometrov brez prekinitve. Tako prečkajo različna klimatska območja in so lahko na isti poti izpostavljna ekstremno visokim in nizkim temperaturam.

 

 

“Nihče ne prevaža živali ali povzroči, da se živali prevažajo tako, da lahko dobijo poškodbe ali neupravičeno trpijo.”

Vir: Uredba Evropske skupnosti št. 1/2005 o zaščiti živali med prevozom in postopki, povezanimi z njim

 

 

Krovna organizacija Eurogroup for Animals, ki zastopa društva za zaščito pravic živali evropskih držav, je zato sprožila kampanjo  "Stop the trucks," s katero želi zagotoviti podporo reviziji obstoječe zakonodaje. Končni cilj kampanje je prevoz živih živali nadomestiti s prevozom mesa. Če pa se temu ni možno izogniti, je nujno, da se trajanje prevoza omeji na največ osem ur in uvede dosleden nadzor izvajanja zahtev gleda pogojev transporta. Kot rezultat te kampanje so vlade šestih držav članic Evropske unije (Nemčije, Nizozemske, Danske, Švedske, Avstrije in Belgije, t.i. "Ministerial Animal Welfare Alliance") že pozvale Evropsko komisijo, naj revidira Uredbe Sveta (ES) o zaščiti živali med prevozom.

 

 

Evropska skupnost je na podlagi pobude Eurogroup for Animals, ki aktivno lobira v Evropskem parlamentu za dobrobit živali, že sprožila akcijo doslednejšega nadzora prevozov na dolge razdalje, ki se je začel konec leta 2016 in se bo nadaljeval v začetku leta 2017.

 

 

 

SLIKA_4_inpekcija
Inšpekcija transporta živih živali. Vir. AWF

 

 

 

Doslej je že 400.000 državljanov Evropske unije podpisalo peticijo USTAVIMO PREVOZE ŽIVIH ŽIVALI. Trenutno je le majhno število podpisnikov iz Slovenije, ki pa bi ga želeli do konca marca 2017 znantno povečati. Poročilo v Sloveniji zaznanih kršitvev med prevozom in postopki kaže na prisotnost pojava trpljenja živali med transportom tudi pri nas. V luči teh dejstev vas prosimo, da podpišete zahtevo po reviziji Uredbe Sveta (ES) o zaščiti živali med prevozom, ter to revizijo javno podprete s podpisom peticijie "STOP THE TRUCKS." Na ta način boste ministru za kmetijstvo Dejanu Židanu poslali predpripravljen tekst, s katerim ga pozivate, da v imenu državljanov Slovenije podpre potrebne spremembe zakonodaje, s katerimi lahko preprečimo nepotrebno trpljenje živali!

 

Peticijo podpišete na spletni strani  http://www.stopthetrucks.eu/en/#take-action 

 

 

SLIKA_5_stop_the_trucks

 

 

 

 

Avtorji: Staša Meleš, Roman Jerše in Adnan Bešo

 

 

 

 

 
SlovenščinaEnglish (United Kingdom)

4% od nakupa za DZZŽ LJ

Zoohit_logo
      

Kontakt

DZZŽ LJ
p.p. 4733
1001 Ljubljana

041 751 722

info@dzzz.si
TRR: 05100 8010655733

bull

 DOHODNINA