zapsa

 nakupi-iz-srca

 

Koledar dogodkov

Januar 2019
N P T S Č P S
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

DZZŽLJ E - NOVICE

Prijavite se na e-novice
DRUŠTVA ZA ZAŠČITO ŽIVALI LJUBLJANA
na povezavi: KLIK
Vedno smo in vedno bomo delali v dobro živali
Nedelja, 23 Avgust 2015 15:52

Dne 21. 8. 2015 je podžupan MOL za RTVSLO izjavil, da sta društvi Mačjelovka in DZZŽ Ljubljana sodelovali pri pripravi Odloka o spremembi in dopolnitvi Odloka o urejanju in čiščenju občinskih cest in zelenih površin, ki je bil objavljen v Uradnem listu dne 31.7.2015. Ta med drugim prepoveduje hranjenje živali na javnih površinah, kamor spada tudi hranjenje prostoživečih mačk. Kot smo že večkrat poudarili, je ta izjava neresnična. Niti mi niti društvo Mačjelovka nismo bili povabljeni k sodelovanju pri pripravi Odloka, zato pri tem nismo imeli nobene besede. Smo se pa z nestrinjanjem odzvali na sprejeti Odlok.

 

slika_3
Vir: arhiv DZZŽ LJ

 

Izjava podžupana je na socialnih omrežjih sprožila val ogorčenja in kritik na naš račun, zato smo se odločili, da razložimo, kaj se je v resnici dogajalo in kako so stvari potekale. Na MOL smo se že obrnili z zahtevo po opravičilu in spremembi izjave.


Odloka o spremembi in dopolnitvi Odloka o urejanju in čiščenju občinskih cest in zelenih površin je bil sprejet v mesecu juliju. Društvo Mačjelovka je nato 7. 8., DZZŽ Ljubljana pa 9. 8. 2015 na MOL poslalo nestrinjanje z Odlokom. V torek, 11. 8., smo bili vabljeni na sestanek z MOL. Sestanka sta se udeležili zakonita zastopnica DZZŽ Ljubljana Maša Cerjak Kastelic in Eva Gregorčič Cigoj iz društva Mačjelovka. Skupaj z gospo Barbaro Mihelič, strokovno vodjo Zavetišča za zapuščene živali Ljubljana, in mag. Zdenko Ban Fischinger, direktorico Zavetišča za zapuščene živali Ljubljana, smo podali predlog, da se iz prepovedi izvzame vse projekte, ki so odobreni s strani MOL. V praksi bi to pomenilo, da bi bilo hranjenje prostoživečih mačk še naprej dovoljeno, v kolikor se seveda poskrbi tudi za sterilizacije in kastracije, za kar je v MOL odgovorno Zavetišče Ljubljana.

Dokler pa spremembe odloka ne bodo sprejete, smo želeli hraniteljem svetovati, kako še naprej zakonito hraniti in skrbeti za prostoživeče mačke v Ljubljani. Napotke smo objavili 18. 8. 2015 na naši spletni strani, v izjavi pa smo tudi takrat že zapisali, da pri pripravi Odloka nismo sodelovali. Napotke za hranjenje je društvo Mačjelovka objavilo 17. 8. 2015 na njihovi Facebook strani, izjavo o nesodelovanju pri pripravi Odloka pa 20. 8. 2015, prav tako na njihovi Facebook strani.
Ponovno želimo poudariti, da razlaga in napotki, ki smo jih objavili, ne pomenijo strinjanja z Odlokom. Želeli smo le pomagati hraniteljem in prostoživečim mačkam, za katere skrbijo.

Na tem mestu pa bi radi izpostavili še nekatere druge nepravilnosti v izjavi g. podžupana z dne 21. 8. 2015. G. Crnek je dejal, da se za prostoživeče mačke ne bo nič spremenilo – to (upamo) ne drži. Verjamemo, da se bodo stvari spremenile na bolje, saj so nam na sestanku na MOL ustno zagotovili, da bodo naše predloge upoštevali. Govori tudi o »projektu hranjenja prostoživečih mačk« - tak projekt ne obstaja, obstaja pa projekt steriliziranja in kastriranja prostoživečih mačk v sodelovanju z Zavetiščem Ljubljana. Prav tako večkrat govori o »Zavetišču Gmajnice«, čeprav je uradno ime zavetišča »Zavetišče Ljubljana«.


Glede na vse nepravilnosti v izjavi, ki bi jih lahko zaznala tudi druga društva in posamezniki, bi pričakovali, da bo vsaj kdo podvomil v resničnost izjave. Pa vendar se zdi, da je najlažje kazati s prstom in obsojati.  Vse, ki želite še naprej delati prav to, pa opominjamo, da s tem ne škodujete le nam, prostovoljcem, ki se s problematiko ukvarjamo. Škodujete v prvi vrsti živalim, za katere se borimo.

Nataša Lokar
Predstavnica Društva za zaščito živali Ljubljana v svetu Zavetišča za zapuščene živali Ljubljana

Maša Cerjak Kastelic
Zakonita zastopnica Društvo za zaščito živali Ljubljana

Eva Gregorčič Cigoj
Društvo Mačjelovka

 

 

Dopolnjujemo članek (8.9.2015)

 

Sprejetje Odloka o spremembi in dopolnitvi Odloka o urejanju in čiščenju občinskih cest in zelenih površin je dvignilo veliko prahu. Kljub temu, da smo večkrat poudarili, da Društvo za zaščito živali Ljubljana ali društvo Mačjelovka pri pripravi Odloka nista sodelovali, smo bili deležni obtožb, da smo mi krivi, da je odlok tak, kot je. K temu je pripomogla tudi napaka v izjavi ljubljanskega podžupana na RTVSLO, da naj bi DZZŽ Ljubljana in društvo Mačjelovka sodelovali pri pripravi Odloka.

 

V nadaljevanju objavljamo pojasnilo g. podžupana glede nepravilnosti v izjavi.

 

dzzz_1

dzzz_2

Vsi smo le ljudje in vsak se lahko zmoti. Na vsakem izmed nas pa je, da kritično premisli o slišanem ali prebranem in se pred obsojanjem na civiliziran način pouči o resničnosti situacije. Blatenje ne bo koristilo nikomur, najmanj pa živalim.
Na MOL smo že poslali predloge za spremembo Odloka, ki bi omogočile nadaljevanje hranjenja prostoživečih mačk tudi na javnih površinah. O razpletu vas bomo seveda obveščali.

 
SlovenščinaEnglish (United Kingdom)

4% od nakupa za DZZŽ LJ

Zoohit_logo
      

Kontakt

DZZŽ LJ
p.p. 4733
1001 Ljubljana

041 751 722

info@dzzz.si
TRR: 05100 8010655733

bull

 DOHODNINA