zapsa

 nakupi-iz-srca

 

Koledar dogodkov

Januar 2019
N P T S Č P S
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

DZZŽLJ E - NOVICE

Prijavite se na e-novice
DRUŠTVA ZA ZAŠČITO ŽIVALI LJUBLJANA
na povezavi: KLIK
Veš, novinar, svoj dolg?
Petek, 30 Marec 2012 19:41

Vsakdo, ki si za nekaj prizadeva, je vesel, če to opazi njegova okolica in širša javnost. Če so to prizadevanja s pravim namenom, ne gre za veselje zaradi pozornosti same, temveč zaradi premikov, ki jih pozornost v javnosti sproži. Premiki v pravo smer, na stopničko višje, premiki naprej in premiki z dolgoročno vizijo so tisto, kar veseli aktivne člane Društva za zaščito živali Ljubljana – in tisto, kar nas že trinajsto leto spodbuja k prostovoljskemu angažmaju.


V preteklih nekaj letih so dobile vsebine s področja zaščite živali v medijih vidnejše mesto. Civilna iniciativa je vse glasnejša in sedma sila o tem rada poroča. Eden od mnogih, a nezanemarljivih razlogov za to je najbrž tudi dejstvo, da je področje zaščite živali, čeprav urejeno z zakonodajnimi akti, vse prepogosto polje, kjer se emocionalni in racionalni pristop neprestano bojujeta med seboj. Tudi v medijih.

Nam pa je, kljub temu da delamo s srcem, zavoljo dobrobiti živali danes, jutri in čez 20 let pomembna tudi tista druga plat zgodbe.


Mikro ...

Ta teden smo dobili e-sporočilo oziroma opozorilo zaskrbljene gospe, da na spletu kroži sporočilo, ki pravi, da na območju Šiške "ljudje" psom nastavljajo faširano meso z zdrobljenim steklom, strup in kruh preboden z žeblji. Pod sporočilom je zapisano, naj vsak, ki naleti na katerega od primerkov, nemudoma priveže psa na ketno in pokliče DPMŽ.

Ker je bila gospa v skrbeh zaradi svojega mačka, ki gre včasih ven, smo ji odgovorili, da je tu najpomembnejše odgovorno skrbništvo, rešitve pa ni mogoče pričakovati, če posamezniki pojava strupenih pripravkov, ki ogrožajo živali in ljudi (otrok), ne prijavijo pristojnim institucijam, tj. Policiji in VURS-u. To je vsak posameznik dolžan storiti, ne zgolj po vesti, temveč tudi po zakonu. Ključna je torej reakcija ljudi, ki živijo v omenjenem delu Ljubljane.

 

povozena macka
Če pazimo na svojo mačko, ni bojazni, da bi požrla zastrupljeno hrano, končala pod avtomobilskimi gumami ali v nemilosti krutega soseda. Foto: arhiv DZZŽ LJ

 

Od gospe ni bilo več glasu, naslednji dan pa smo podobno vprašanje, in sicer o številu primerov oziroma prijav omenjenih dogodkov v Šiški, prejeli s strani enega od tiskanih in spletnih medijev. Naš odgovor – pisni in po telefonu – je bil podoben zgornjemu. Društva nismo pristojna za pobiranje in preverjanje prijav. Suma kaznivega dejanja prostovoljci društva še nismo utegnili preveriti, vse, ki so se v zvezi s tem obrnili na nas, pa smo pozvali k prijavi nepravilnosti pristojnim institucijam in k preventivi.

V petek, 30. marca 2012, smo lahko v omenjenem mediju brali o nehumanem znašanju nad nič krivimi živalcami in vznemirjenih sprehajalcih psov v Šiški, ki pravijo, da naj bi crknili že kakšni štirje psi iz okoliša. Avtor vsebine je v zaključku pojasnil, da Policijska postaja Ljubljana Šiška o takšnih dogodkih (tj. o zastrupljanju psov) ni bila obveščena, v Društvu za zaščito živali Ljubljana pa da pravijo, da žal ne morejo vse dneve opazovati, kaj se dogaja, saj so prostovoljci in imajo še druge obveznosti. Po avtorjevem mnenju prestrašenim lastnikom ogroženih psov tako ne preostane drugega kot pozornost, ob morebitnih najdbah, nevarnih za pse, pa naj jo prijavijo. Le s prijavami bodo lahko v javnost in na pristojne ustanove pripeljali problematiko, o kateri so prebivalci nekaj časa le šušljali med seboj, zdaj pa postaja resna in širša težava ljubljanske soseske.

 

pes_zunaj
Pes mora biti pod stalnim nadzorom skrbnika – tudi zato, da v njegov gobček ne zaide kaj neprimernega oz. nevarnega. Foto: DZZŽ LJ... in makroraven

Strinjamo se, gre za resno problematiko – ki pa žal ni prisotna od včeraj in vsekakor ne samo v eni od ljubljanskih sosesk. Prav zato ves čas poudarjamo, katere dolžnosti ima v zvezi s tem vsak posameznik in kako pomembna je preventiva. Menimo, da bi moral vsak novinar, ki oblikuje prispevke s področja zaščite živali, te osnove obvladati oziroma vsaj pozorno prisluhniti tistim, ki se s tem podrobneje ukvarjamo. Ne nazadnje ga k temu zavezuje tudi Kodeks novinarjev RS. Nas bi veselilo in se nam zdi korektno, če bi v prispevku izpostavili večkrat poudarjeno poanto o prijavljanju dogodkov na prave organe in odgovornosti vsakega posameznika. Javna izpostavitev našega neformalnega komentarja o tem, da bi bili prostovoljci silno radi bolj dejavni na terenu, a nam to zaradi časovne stiske ne uspeva, je najmanj irelevantna, če ne celo zavajajoča.

Dejstvo je, da smo za zaščito živali, tj. zaščito njihovega življenja, zdravja in dobrega počutja, po zakonu odgovorni vsi državljani RS. Prostovoljci lahko vse svoje moči usmerimo v delo na terenu, a brez spremembe miselnosti množice, brez zavedanja vsakega posameznika, da nosi določeno odgovornost, lahko o spremembah na bolje samo sanjamo.

Prepoznavamo in razumemo različne manevre, s katerimi želijo mediji pritegniti pozornost bralcev/gledalcev/poslušalcev, želimo pa si, da bi v medijskem prostoru obstajala tudi vsaj tako močna težnja po informiranju in ozaveščanju bralcev na način, ki upošteva širšo sliko in dolgoročno vizijo. Brez tega in sprejemanja odgovornosti ne moremo pričakovati koraka naprej – ne na področju zaščite živali, ne drugje.

 

"... da vam postane mar!"

 

Hvala!

V DZZŽ LJ se zavedamo, kako pomembno je sodelovati z novinarji/uredniki, in se ob tej priložnosti zahvaljujemo vsem, ki nam v tiskanih, spletnih, radijskih in televizijskih medijih pomagajo pri iskanju novih domov za zapuščene živali in pri izpostavljanju zgodb, iz katerih bi se morali učiti vsi.

Ars cosmetica, Cosmopolitan, Delo, Diva.si, Dnevnik, Finance, Gea TV, Gloss, Lady, Lifestyle Natural, Mojpes.net, Naša žena, Planet lepote, Primorske novice, (MMC) RTV SLO, Sensa, Siol.net, Slovenske novice, Šouvizija, Večer, Žurnal24, 24ur, POP TV in Kanal A – hvala, ker vam ni vseeno!

 

Nuša Miklavec

 

 
SlovenščinaEnglish (United Kingdom)

4% od nakupa za DZZŽ LJ

Zoohit_logo
      

Kontakt

DZZŽ LJ
p.p. 4733
1001 Ljubljana

041 751 722

info@dzzz.si
TRR: 05100 8010655733

bull

 DOHODNINA