zapsa

 nakupi-iz-srca

 

Koledar dogodkov

Januar 2019
N P T S Č P S
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

DZZŽLJ E - NOVICE

Prijavite se na e-novice
DRUŠTVA ZA ZAŠČITO ŽIVALI LJUBLJANA
na povezavi: KLIK
Začne se pri najmlajših
Nedelja, 30 Junij 2013 13:45

Naša vizija je omogočiti vsem živalim dostojno življenje brez trpljenja. Naučili smo se, da je to mogoče predvsem skozi sistematično informiranje, ozaveščanje in izobraževanje, ki se začne že pri najmlajših. Letos smo zato ob podpori MOL obiskali več kot 500 ljubljanskih osnovnošolcev in skupaj z njimi utrjevali znanje o odgovornem odnosu do živali.

 

os_vodmat
Otroci se najbolj razveselijo naših živalskih pomočnic. (Vir: arhiv DZZŽ LJ)

 

V prvi polovici leta smo se odpravili na nekaj osnovnih šol v Ljubljani, kjer smo izvedli delavnice za učence prve ali druge triade.

 

Z mlajšimi smo se pogovarjali o tem, kako skrbimo za okolje, da tudi živalim omogočimo dostojno življenje. Skozi različno gradivo smo se sprehodili po mestih, gozdovih, travnikih, skočili v vodo in švignili v nebo, ob tem pa poudarili, da moramo ob srečanju prosto živečih živali vedeti le eno: ne vznemirjamo jih, temveč jih pustimo čisto pri miru.

 

 

sola_vodmat_01
Na nekatere šole smo se odpravili z zvesto pasjo sopotnico La. (Vir: arhiv DZZŽ LJ)

 

 

V drugem delu obiska je učence presenetila ena od naših zvestih živalskih pomočnic: psička La ali dihurčica Uffo. Ob njuni pomoči smo otrokom razložili, kako primerno skrbimo za domače živali. Pokazali smo, kako se živali približamo, in razložili marsikaj – tudi to, kako pomembno je, da za svojim ljubljenčkom počistimo – doma ali v mestnem parku.

 

 

uffo_vodmat
Prikupna dihurčica Uffo dobi priboljšek. (Vir: arhiv DZZŽ LJ)

 

 

Z učenci druge triade smo se pogovarjali o udomačenih in ukročenih živalih in razložili, zakaj so nekatere živali primerne za domače ljubljenčke, druge pa ne. Skupaj smo odkrivali, katerim živalim in zakaj v ujetništvu ne moremo omogočiti dostojnega življenja. V drugem delu smo tudi njih razveselili z delavnico, kjer smo jim omogočili stik s psičko La ali dihurčico Uffo.

 

 

zofka_20
Legvanka Zofi bi se gotovo bolje počutila v svojem naravnem okolju. (Vir: arhiv DZZŽ LJ)

 

 

Na obisku tudi v vrtcih

Spomladi pa nismo obiskovali zgolj osnovnih šol, temveč smo gostovali tudi v dveh ljubljanskih vrtcih. Ker so otroci letos pridno zbirali papir za našo junijsko akcijo "Pomagajmo naravi in osrečimo živali", smo tudi pri njih izvedli delavico o odgovornem skrbništvu in sobivanju človeka in različnih živalskih vrst.

 

 

vrtec_z_la

 

 

Poletje je tudi nam prineslo več časa za oddih, med katerim bomo ostali v stiku z mladimi s prispevki v poljudnoznanstveni reviji Moj planet. Jeseni pa nas že čakajo novi podvigi: predavanja in delavnice na vsaj sedmih ljubljanskih osnovnih šolah.

 

Vsakič, ko delamo z otroki, vemo, da gradimo boljši jutri tako za živali kot za človeka. Verjamemo, da bo čez nekaj desetletij prav zato svet drugačen – prijaznejši. Hvala vsem, ki nas podpirate na tej poti.
Nuša Ema Miklavec

 
SlovenščinaEnglish (United Kingdom)

4% od nakupa za DZZŽ LJ

Zoohit_logo
      

Kontakt

DZZŽ LJ
p.p. 4733
1001 Ljubljana

041 751 722

info@dzzz.si
TRR: 05100 8010655733

bull

 DOHODNINA