zapsa

 nakupi-iz-srca

 

Koledar dogodkov

Januar 2019
N P T S Č P S
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

DZZŽLJ E - NOVICE

Prijavite se na e-novice
DRUŠTVA ZA ZAŠČITO ŽIVALI LJUBLJANA
na povezavi: KLIK
Zofi čaka in dočaka?
Sobota, 07 December 2013 15:37

Že poldrugo leto pri nas gostuje Zofi. Ne gre za puhasto mačkico ali psičko, niti za prefriganega dihurčka ali hrčka ne. Vseeno gre za prekrasno žival, ki si - če je že pristala v mestni džungli - zasluži najboljše možno življenje, ki ji ga lahko ponudi mestni človek. Pri zadovoljevanju Zofkinih potreb smo uspešni in ji želimo, da se čim prej najde nekdo, ki bo prevzel našo vlogo - za vedno.

 

zofka_hrana
Zofka in njen pisan vegi krožnik. (Vir: arhiv DZZŽ LJ)

 

 

Pisalo se je poletje 2012, ko je od prvotne skrbnice, ki se je živali naveličala, v društveno oskrbo prišla zelena legvanka. Poimenovali smo jo Zofi. Bila je precej drobcena, od gobčka do korena repa je merila 27 cm. Najprej smo oskrbeli manjše odrgnine na njenem telesu, ki so nastale zaradi bivanja v premajhnem terariju, nato smo jo sklenili porediti.

 

Njena prehrana, ki je do tedaj temeljila na bučkah, se je morala korenito spremeniti. Začasna skrbnica, prostovoljka društva, se je v ta namen povezala z družino, prijatelji in znanci, ki pridelujejo svoje sadje in zelenjavo, da Zofki priskrbi kar najbolj raznoliko in kakovostno hrano: od radiča, rukole, motovilca, regrata, ohrovta, endivje, stročjega fižola, bučk, jabolk, korenja in peteršilja pa do melone, špargljev in redkvic. Zofi tako že eno leto lepo raste in se redi ob kakovostni, domači hrani, ki ni obdelana s pesticidi in ostalimi kemikalijami. Danes njeno telo do korena repa meri kar 38 cm, skupaj z repom pa kar dobrih 101 cm.

 

zofi_kosilo
Zofi postane prava gurmanka in se okrepi. (Vir: arhiv DZZŽ LJ)

 

Poleg prehrane je bilo treba pri simpatični legvanki poskrbeti tudi za primerno opremljen in ogrevan prostor. Zofi je dobila čisto svojo sobico z oknom, s plezalnico iz drevesnih vej in lesenih poličk in s čisto majhnim bazenčkom, ki ji služi za stranišče.

 

zofi_pleza
Trudimo se, da bi bilo Zofkino okolje čim bolj udobno in razgibano. (Vir: arhiv DZZŽ LJ)

 

 

Poleti je imela Zofi dovolj svetlobe (in toplote), ki jo potrebuje za dobro prebavo oziroma zato, da iz zaužitega zares dobi vsa potrebna hranila. Ko se je poletje prevesilo v jesen, si je bilo treba pomagati z UV-lučko in v prostoru vzdrževati pravo stopnjo vlage. To med drugim pomeni tudi, da je račun za elektriko skokovito narasel, na omari in stenah v sobici pa se je pokazal davek zaradi dodatnega vlaženja zraka.

 

Tudi to je cena, ki jo je treba plačati, če si omislimo žival, ki ne izhaja iz našega okolja in ji vseeno nameravamo bivalno okolje urediti tako, da bo vsaj približno zadostilo vsem njenim potrebam.

 

 

zofi_okno
"Kje pa so drevesne krošnje?" (Vir: arhiv DZZŽ LJ)

 

 

Za Zofkino dostojno življenje pa ni dovolj samo primerna ureditev prostora in uravnotežena prehrana, temveč se je treba z legvanko tudi ukvarjati. Je namreč zelo radovedne in prijazne narave. Pogosto prisotno prepričanje, da gre za samotarsko, ne preveč aktivno žival, Zofka takoj ovrže. Če le ima priložnost, raziskuje prostor in kaže zanimanje za druge sobe. Stik s človekom ji je zelo pomemben, saj potrebuje nežnost, toplino in božanje. Skrbnika, ki ji ne bi dnevno posvečal dovolj pozornosti in časa, Zofka prav gotovo ne išče.

 

 

zofi_ljudje
Zofi je prijazna, družabna, nežna legvanka. (Vir: arhiv DZZŽ LJ)

 

 

Legvanka se dobro razume tudi z umirjenimi mačkami in psi, s katerimi je lahko v istem prostoru le ob stalni navzočnosti skrbnika.Danes ima Zofka okoli 5 let. Je zdrava in mikročipirana. Čaka na skrbnika, ki pozna potrebe zelenih legvanov in ji je pripravljen nuditi primerno okolje. To v njenem primeru pomeni manjšo sobo oz. res velik terarij. Poleg tega bo šla Zofka samo v dom, kjer bo imela primerno oskrbo in bo deležna dovolj razumevanja, pozornosti in ljubezni.

 

 

zofi_in_ogledalo_059
Ko ni družbe, se Zofi zadovolji s svojim odsevom v ogledalu. (Vir: arhiv DZZŽ LJ)

 

 

Zofki želimo primeren nov dom čim prej, obenem pa upamo, da je njena zgodba v poduk vsem, ki razmišljajo oziroma se odločajo za nakup oz. posvojitev živali samo zato, ker gre za hipno željo in ker jim je eksotično bitje zanimivo. Posledice neodgovorne odločitve bo namreč trpela zgolj in samo žival.Zofi se oddaja s posvojitveno pogodbo Zavoda Kosovir, ki je tudi kontakt za posvojitev (040 395 995) in vseskozi sodeluje pri skrbi za dobrobit prisrčne legvanke. Če želite h kritju stroškov Zofkine hrane, opreme in veterinarskih storitev prispevati tudi sami, se odločite za nakup iz srca ali donacijo 0,5 % dohodnine. Hvala!

 

 

natecaj_dzzzlj_legvanka_zofi
"SuperZofi, to sem jaz!" (Foto: Ana Gregorič)

 

 

Poleti smo s skupnimi močmi poskrbeli za srečen konec Fogijeve zgodbe, v novem domu že nekaj časa kraljuje muca Luna. Naj se tokrat sreča nasmehne Zofki.

 Nuša Ema Miklavec, Petra Mohar

 
SlovenščinaEnglish (United Kingdom)

4% od nakupa za DZZŽ LJ

Zoohit_logo
      

Kontakt

DZZŽ LJ
p.p. 4733
1001 Ljubljana

041 751 722

info@dzzz.si
TRR: 05100 8010655733

bull

 DOHODNINA