Velika zmaga za živali: dobrobit živali vključena v sestavo Evropske komisije

Nova Evropska komisija, ki je bila objavljena 17. septembra 2024, bo vključevala komisarja, ki se bo posvetil dobrobiti živali, kar smo nevladne organizacije za zaščito živali zelo pozitivno pozdravile. To bo omogočilo boljšo prednostno razvrstitev teme v skladu z zahtevami državljanov EU.

Dobrobit živali bo vključena v naziv novega Komisarja za zdravje in dobrobit živali, je sporočila predsednica Ursula von der Leyen, ko je razkrila strukturo in kandidate nove komisije.

Madžar Olivér Várhelyi je kandidat za to vlogo, odvisna pa je od njegove odobritve na zaslišanju v Evropskem parlamentu v naslednjih tednih.

Vir foto: pixabay.com

Zahteva po komisarju, posvečenem dobrobiti živali, se ujema z voljo 310.000 državljanov in več kot 200 poslancev Evropskega parlamenta v mandatu 2019–2024 ter že več kot 100 poslancev Evropskega parlamenta v novem mandatu. Za novega komisarja se je v večletni kampanji EU za živali zavzemala organizacija GAIA, ki je tudi članica organizacije Eurogroup for Animals. Novi komisar bo ključnega pomena pri zagotavljanju izvedbe obljubljene revizije zastarele zakonodaje EU o dobrobiti živali.

Delo novega komisarja, pristojnega za Dobrobit živali, bo prav tako močno povezano z delom drugih komisarjev – vključno z delom kandidata za Kmetijstvo in prehrano, Christopheja Hansena, od katerega se pričakuje, da bo »oživel poročilo in priporočila strateškega dialoga o prihodnosti kmetijstva EU«. Poročilo izrecno priporoča revizijo zakonodaje o dobrobiti živali do leta 2026 kot tudi prehod na sisteme reje brez kletk.

Vir foto: End the Cage age

Vključevalo bo tudi tesno sodelovanje s komisarji, med drugim pristojnimi za ribištvo, trgovino in okolje, da bi zagotovili ambiciozno zakonodajo EU, ki zagotavlja visoke standarde dobrobiti živali na vseh ustreznih področjih.

»Lepo je videti, da je nova Evropska komisija končno prisluhnila zahtevam državljanov, ki so nenehno zahtevali boljše zakone v EU za zaščito dobrobiti živali. Vključitev dobrobiti živali bo zagotovila, da bo ta tema ostala prednostna naloga v vseh pomembnih razpravah, in pričakujemo, da bo revizija zakonodaje o dobrobiti živali prvi dokument, ki ga bodo obravnavali,« je komentirala Reineke Hameleers, izvršna direktorica organizacije Eurogroup for Animals.

Vir foto: Eurogroup for animals

Društvo za zaščito živali Ljubljana je član mednarodne organizacije Eurogroup for Animals, ki združuje že več kot 90 različnih organizacij!

Vir: Eurogroup for Animals – Big victory for animals: Animal welfare included in new Commissioner’s title